Megfogják a pénzt

2022.11.23. 06:43

Békéscsabán is egyre többen átgondolják, milyen szolgáltatásra költsenek

Az energiaválság és a növekvő élelmiszerárak miatt egyre jobban megfogjuk a pénzt. Az emberek nagy része a szolgáltatásokon spórol elsőként: a fodrászokat, kozmetikusokat a vendégek egy része ritkábban keresi fel, sőt a ruhák, cipők kapcsán is egyre többen figyelnek arra, mi az, ami javítható.

Nagy Szilvia

Palkóné Zámbó Edit mesterfodrász még nem tapasztalt lemorzsolódást

Fotó: Für Henrik

Egy Békéscsaba belvárosában dolgozó fodrász elmondta, hozzá elsősorban alkalmazottak, szakmunkások járnak, nagyon széles vendégköre van. Egyelőre csak néhányan mondták le anyagi okok miatt az előre foglalt időpontjukat. 

– Ők azok, akik a legszerényebb körülmények között élnek, minden fillérre szükségük van –tette hozzá. 

Egy másik, közepes árfekvésű szalon tulajdonosa, Palkóné Zámbó Edit kiemelte, ők eddig még nem igazán érezték, hogy a vendégek spórolnak,  ám a magasabb árakon dolgozó fodrászoktól szerinte többen elpártolhatnak. 

– Volt, aki úgy nyilatkozott, megnézi, ki mennyiért vág, fest hajat a városban. A minőségibb, drágább termékeket sokan cserélik olcsóbbra, de úgy vélem, az emberek a középkategóriájú anyagokkal dolgozó szalonokat fogják választani. Én nem emeltem jelentősen az árakat, egyelőre kivárok – részletezte a mesterfodrász, hozzátéve, nem tapasztalt lemorzsolódást, és bízik abban, hogy ez így is marad. A szépségipari szolgáltatások – köröm, a szempilla, vagy a kozmetikai kezelés – kapcsán hangsúlyozta, egyénfüggő, kinek mi a prioritás, miről tud esetleg lemondani. Szerinte a fiatalok kevésbé, inkább a középkorosztályhoz tartozók gondolják meg jobban, mire költenek, hogyan tudnak spórolni. Előfordulhat, hogy ők nem hetente fognak járni hajat száríttatni, hanem csak háromhetente. 

– Van olyan nyugdíjas vendégem, aki évtizedek óta hetente járt hozzám, most anyagi megfontolásból próbálta ritkítani az alkalmakat, kéthetente jött, de nem bírta sokáig. Megszokta, hogy rendben van a frizurája, azt a négy-ötezer forintot inkább kigazdálkodja. Ahol bérleti díjat fizetnek, ott jelentősebb lehet az áremelés mértéke, ami attól is függ, milyen tulajdonú a szalon. Az enyém saját, így lehet, hogy elég lesz a 20 százalékos emelés. Nálam egy tőfestés vágással jelenleg 9 ezer forintba kerül, a legmodernebb, színátmenetes festési technikával elkészült frizuráért, ami 4-5 óra munka, és rendkívül anyagigényes is, már 20-25 ezer forintot kell fizetni a vendégnek. A termékcsalád ára, amellyel dolgozunk, 10-15 százalékkal nőtt, de a minőségből nem engedünk – részletezte Palkóné Zámbó Edit.

Priskinné Fekete Adrienn békéscsabai kozmetikusmester tapasztalata az, hogy az emberek egy ideje már óvatosabban bánnak a pénzzel. Járnak a kozmetikába, de valamivel ritkábban, ugyanakkor új vendégek is betérnek. 

– Nagy a vendégköröm, így összességében nem érzékelem a forgalom csökkenését. Ugyanakkor látom, hogy az emberek kivárnak,  kevesebbet költenek, kevesebb szolgáltatást vesznek igénybe, csekélyebb mennyiségű krémet vásárolnak. Az „énidő” viszont továbbra is fontos nekik – tette hozzá.

A cipészeknek is bőven akad dolga

Dézsi Lajos békéscsabai cipész elmondta, nem újkeletű a sok munka, a cipőjavítás mindig fontos volt, reméli az is marad. Annyit dolgozik, amennyit bír, mindig van mit csinálnia. Az utóbbi években sok környezettudatos vásárló tér be hozzá, olyanok, akik nem akarnak több hulladékot halmozni.  Szerinte most az elszegényedés miatt is nőhet a cipőt javíttatók száma. 

– Télidőben még több a munka. Még nem fagyott, a dömping majd ezután jön. Hónap elején érkeznek sokan, a fizetés után, látszik, hogy hó végére elfogy a pénze az embereknek – tette hozzá. Kiemelte, a lábbelik minősége sem a régi, előfordul, hogy nem is lehet megjavítani egy cipőt. Hogy milyen munka kerül előtérbe, időjárástól is függ, nálunk főleg ragasztás, varrás, talpalás, sarkalás folyik. 

– Jelenleg több a varrni- és ragasztanivaló. Régen erre nem volt szükség, addig hordták a  cipőt az emberek, amíg el nem kopott. Most egy-egy lábbeli két-három évig tart, kombinálják a bőrt műbőrrel, az is elöregszik. Még márkásabb cipőknél is előfordul, hogy két hét múlva leválik a sarka. Persze, az sem mindegy, hogyan tisztítják, a mosógép 30 fok felett tönkreteszi a ragasztást. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában