Vírus

2022.11.30. 10:34

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza

Egy tótkomlósi tömőlúdtelepen igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a madárinfluenza vírusát.

mti

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

A közlemény szerint a 3080 tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére.

Az állategészségügyi szakemberek megkezdték az állomány felszámolását, annak érdekében, hogy megakadályozzák a járvány továbbterjedését. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a kibővített megfigyelési körzetet.

A Nébih emlékeztett arra, hogy továbbra is hatályban vannak a korábbi madárinfluenza-kitörések miatt bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye vírusmentes területein. Ezen túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző, kötelező tamponvizsgálat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában