Békéscsaba

2022.11.18. 16:10

Békés megye oktatási és szakképzési helyzete is terítékre került a megyei közgyűlés ülésén

Békés megye oktatási és szakképzési helyzete is terítékre került pénteken Békéscsabán, a megyei közgyűlés ülésén. A fejlesztésekről, a pedagógusbérekről is szó esett. Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP) kiemelte, támogathatók a pedagógusok követelései, jogosak és megalapozottak azok az igények, amelyekkel jelentkeznek.

Licska Balázs

Zalai Mihály: a kormány az uniós források jelentős részét a pedagógusok bérének rendezésére fordítaná Fotó: Für Henrik

Az ülésen beszámolt tevékenységéről a Békéscsabai és a Gyulai Tankerületi Központ, amelyekből kiderült, hogy több milliárd forint értékben valósultak meg az elmúlt időszakban vagy vannak folyamatban beruházások. Mucsi András (Fidesz-KDNP) szerint a tankerületi központok időben reagálnak az általuk fenntartott intézmények jelzéseire, úgy véli, nem jogos kritikák érik a rendszert. Az állami intézmények jól ellátottak, ügyelnek a szakemberek továbbképzésére, vannak fejlesztések is. Mint fogalmazott, a pedagógusok fizetése más kérdés, de a kormány reagált a béremelési igényre.

Szegedi Balázs alelnök (Fidesz-KDNP) megköszönte a tankerületeknek, hogy megmaradtak a kistelepüléseken az intézmények, úgy véli, ebben szükség volt a kormányzati segítségre és az összefogásra. A pedagógussztrájkokról elmondta, hogy helyén kell kezelni ezeket, és hogy egyre inkább politikai színezetet kapnak a megmozdulások. Kiemelte, hogy a Békés megyei tankerületi központok rugalmasak ebben a kérdésben, és hogy egyetlen szakembert sem ért retorzió.

Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP) kiemelte, támogathatók a pedagógusok követelései, jogosak és megalapozottak azok az igények, amelyekkel jelentkeznek. Más kérdés, hogy miként elégíthetők ki. A kormány az európai uniós források jelentős részét a fizetések rendezésére, emelésére fordítaná, szerinte ehhez szükség lenne egy nemzeti minimumra, hogy az ellenzék ne ezzel szemben dolgozzon. A pedagógusok magasabb szinten teljesítenek, mint amennyire anyagilag megbecsültek jelenleg, és emiatt akadozik az utánpótlás is. Bízik benne, hogy az Európai Unióval folytatott tárgyalások eredményeként sikerül a problémákat megoldani.

A sztrájkokkal kapcsolatban az ülésen Fésűné Bálint Gizella, a Békéscsabai Tankerületi Központ tanügyi tanácsosa feltett kérdésre elmondta: pénteken a békéscsabai központ munkavállalóinak kevesebb mint 5 százaléka vett részt a munkabeszüntetésben. Kepenyes András, a Gyulai Tankerületi Központ irodavezetője hozzátette: a gyulai központ szakembereinek 1 százaléka sztrájkolt pénteken, de nem egész nap, csak egy-két órában.

Kérdésekre a szakemberek elmondták: az energiaköltségek a megnőtt árak miatt jelentősen emelkednek, de minden intézményben betartják a minimum hőmérsékletre vonatkozó jogszabályi előírásokat. A sajátos nevelési igényű, SNI-s diákok aránya folyamatosan emelkedik. A művészeti képzés a legapróbb településeken is megoldott. Az érettségizők többsége rendelkezik nyelvvizsgával.

Szó volt a szakképzés helyzetéről is az ülésen. Mucsi András (Fidesz-KDNP) szerint a szakképzési centrumok kellő tájékoztatást adnak a fiataloknak az elérhető képzésekről, és hogy széles a paletta. Úgy véli, motiváló lehet az ösztöndíjrendszer a diákoknak. Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a szakképzési rendszer rugalmasan reagál a világ változásaira.

Kovács Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója felelevenítette, hogy az elmúlt években sokat változott a szakképzés rendszere – igazodva a munkaerőpiaci igényekhez –, a mostani állapotot megfelelőnek ítélte, és szerinte jelzésértékű, hogy többen jelentkeznek a szakképzési centrumok tagintézményeibe, mint a gimnáziumokba. Valóban ösztönzi a diákokat az ösztöndíj – amely tanulmányi eredménytől függően változik –, a duális képzőhelyeken pedig szerződést kötnek a tanulókkal, akik így lényegében fizetést is kapnak. Az itteni munka azért is hasznos, mert a fiatalok megismerik a való életben, hogy milyen egy munkahely.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában