Mezőgazdasági összeírás

2022.11.16. 14:06

Békés megye húsz településén több mint másfél ezer gazdát kérdeznek meg

A hét elején kezdődött mezőgazdasági összeírás Békés megye 20 településének 1786 gazdaságára terjed ki. Az összeírásban leginkább Gyula érintett 262 gazdasággal, ezt követi Mezőkovácsháza 173 és Gyomaendrőd 161 gazdasággal.

Ny. L:

Az összeírásban részt vevőket matematikai-statisztikai módszerrel választották ki Fotó: Shutterstock

A Központi Statisztikai Hivatalnál érdeklődésünkre (KSH) közölték, idén november 14. és december 15. között végzik éven belüli második, rendszeresen ismétlődő mezőgazdasági összeírásukat. Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára, valamint a kapott adatok felhasználásával a KSH eleget tegyen adatszolgáltatási kötelezettségének az Európai Unió felé. A felvétel eredményei a termelők érdekeit szolgáló szakpolitikai döntéshozók munkáját és a támogatási rendszerek megalapozását segítik.

Az összeírás során nyert információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, azokat más szervek, személyek részére nem adja ki, a törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát, és az eredményeket összesítve közli. A feldolgozott eredményeket a KSH az adatgyűjtést követően e-mailben megküldi azoknak, akik ezt kérik a kérdőív kitöltésekor.

Az adatszolgáltatás elsősorban a növénytermesztésre, az agrotechnikára (például öntözés), az állattenyésztésre, a mezőgazdasági tevékenységet végző munkaerőre, a beruházásokra és a termeléssel kapcsolatos ráfordításokra terjed ki. A válaszadás a kijelölt gazdaságok számára kötelező.

A kérdőívet kétféle módon is kitölthetik az érintettek. Az első szakasz november 14. és 25. között online, a www.maja.ksh.hu oldalon keresztül zajlik. November 26. és december 15. között pedig fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel mindazokat, akik nem éltek az önkitöltés lehetőségével, és elektronikusan végzik el a kérdőív kitöltését.

Megkeresésünkre a statisztikai hivatalnál arról tájékoztattak, hogy az első, online szakasz november 25-ig tart. A KSH valamennyi érintett részére megküldte a belépéshez szükséges kódot, információkat e-mailben vagy postai levélben. Mindazok, akik a kérdőívet legkésőbb november 25-én éjfélig online kitöltik egy 50 ezer forint értékű vásárlási utalványt is nyerhetnek. A KSH arra biztat mindenkit, hogy válassza az adatszolgáltatásnak ezt az egyszerű és kényelmes módját. Az elmúlt összeírások során az érintettek közül minden ötödik érintett töltötte ki az adatait online-módon.

Az online szakasz lezárása után a második szakaszban, november 26. és december 15. között fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel azokat, akik nem kívántak élni az elektronikus önkitöltés lehetőségével.

Az összeírásban részt vevőket matematikai-statisztikai módszerrel választották ki – közölték a KSH-nál. A kiválasztottak a 2020. évi Agrárcenzus során összeírt egyéni gazdaságok kilenc százalékát jelentik. A cél az az volt, hogy a válaszadók elhelyezkedésükre, földterületük méretét tekintve, állatállományukra nézve reprezentálják, tehát megjelenítsék a hazai egyéni gazdaságokat.

Többen is keresték lapunkat azzal, nem tudják, hogy mi tartozik az egyéni gazdaság kategóriába. A statisztikai hivatalnál elmondták, kiindulási pontnak a háztartásokat tekintik.

„Közülük is egyéni gazdaságnak hívunk minden olyan háztartást vagy adószámmal rendelkező egyéni vállalkozást, amely mezőgazdasági tevékenységet végez” – válaszolták kérdésünkre. „Nemcsak a mezőgazdasági tevékenység végzése a fontos, hanem az is, hogy ez a tevékenysége elérjen egy úgynevezett gazdaságküszöböt. A mezőgazdasági összeírások – így a jelenlegi is – azokra a gazdaságokra fókuszál, amelyek árutermelést végeznek, az önellátásra termelő, kis földterületen gazdálkodó, kevés állatot tartókra nem.”


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában