Fejlesztések

2022.11.17. 12:34

Attrakcióvá válhat a Munkácsy Negyed Békéscsabán

Turisztikai attrakcióvá válhat a Munkácsy Negyed – erről beszélt Varga Tamás alpolgármester csütörtökön, a Munkácsy Emlékházban tartott előadássorozaton. Ehhez a területen lévő intézmények együttműködésére, közös rendezvényekre, egységes megjelenésre és kommunikációra van szükség a működtetés során.

Licska Balázs [email protected]

Fotók: Licska Balázs

Varga Tamás alpolgármester elmondta, hogy valós turisztikai attrakciót nem találni Békéscsabán, mert annak például a Balaton, vagy a Gyulai Várfürdő, a gyulai vár és az Almásy-kastély hármasa mondható, de a Munkácsy Negyed képes azzá válni.

Emlékeztetett arra, hogy pár éve önkormányzati fenntartásba került a Munkácsy Mihály Múzeum, és hogy szoros együttműködés alakult ki a városban jelen lévő kulturális intézmények között, amely kedvező változást hozott a város életében. A festőfejedelem hagyatéka szintén jelentősebb figyelmet kapott, és idézte gróf Andrássy Gyula szavait, aki szerint Munkácsy Mihály kincs a nemzet számára, és hogy bár külföldön élt és alkotott, tetőtől talpig magyar volt.

Óriási lökést adott a folyamatnak a Modern Városok Program keretében 2016-ban az önkormányzat és a kormány között aláírt megállapodás. Ezt követően elindultak a Munkácsy Negyed fejlesztései, amelyek rövidesen véget érnek.

Sorolta, hogy a múzeum komoly fejlesztésen esett át, létrejött a Pátkai Ervin terem, megújult az állandó kiállítás és a Munkácsy Mihály-tárlat, amelyek a világon bárhol megállnák a helyüket. A megyei könyvtár belső udvarát szintén korszerűsítették, a bibliotéka és a Csabagyöngye Kulturális Központ között kialakították a Csabai hírességek sétányát. Megújult a Munkácsy Emlékház és a szomszédos Omaszta-park.

Varga Tamás alpolgármester előadásában beszélt a Munkácsy Negyed fejlesztéseiről és működtetéséről is.

Rendbe tették a közterületeket, például a Gőzmalom teret vagy a Széchenyi-ligetet, Munkácsy Mihályhoz kapcsolódó alkotásokat helyeztek ki – egészalakos szobrot a múzeumi lépcsőre, a Rőzsehordó és a Kisasszony című szobrokat –, megújult a Munkácsy-híd, a Kiss Ernő és Kórház utcák közötti Réthy-híd, jövőre újjáépítik és szélesítik a Deák utcai hidat is.

Közben zajlik a munka a Napsugár bábszínház leendő otthonánál. Úgy véli, önmagában óriási fegyvertény az, hogy megmenthették az Ursziny-Beliczey-kúriát. A vidéki bábszínházak élvonalába tartozó békéscsabai társulat számára pedig újabb perspektívákat nyit a költözés. A bábszínház egyben közösségi tér, gyermekek számára élménytér, valamint kiállítótér is lesz.

A Munkácsy Negyed egy sokszínű, a világhírű festőművész öröksége által inspirált kulturális, művészeti élményhelyszín Békéscsaba szívében – hangsúlyozta Varga Tamás alpolgármester, aki szerint ezt a szemléletet kell erősíteni. Ehhez a negyedben jelen lévő intézmények – mint a múzeum, a könyvtár, az emlékház, a bábszínház és a kulturális központ – részéről szoros együttműködésre, egységes megjelenésre és kommunikációra, közös rendezvényekre van szükség.

A munka elindult, az idei mondhatni egy mintaév volt. Fontosnak ítélte az eredmények mérését és elemzését. Jövőre is számos rendezvényt terveznek, tavaszi fesztivállal, nagyszabású gyereknappal, a Múzeumok Éjszakájával, Mihály-napi eseménnyel. Hangsúlyozta, hogy a Munkácsy Negyed, mint egység válhat turisztikai attrakcióvá, a programok révén vonzóvá, és juthat el a híre a városon kívül is. Így kerülhetnek fel az ország turisztikai térképére.

Növelték a látogatók számát

Arról, hogy milyen hatásai voltak a fejlesztéseknek a Munkácsy Mihály Múzeumban, dr. Bácsmegi Gábor igazgató beszélt.

Kifejtette: a megújult állandó kiállításokkal tudták növelni a látogatószámot a koronavírus-járvány előtti békeévekhez képest is, szemben több vidéki múzeummal. Úgy véli, az is óriási szó, hogy egy városban negyven eredeti Munkácsy Mihály-alkotást láthatnak az érdeklődők. Ugyanakkor szükséges az állandó kiállításokat is folyamatosan újabb elemekkel bővíteni, hogy érdemes legyen ismét megtekinteni.

Emellett olyan időszaki tárlatokat igyekeznek Békéscsabára hozni a jövőben is, amelyek szintén bevonzzák a turistákat is. A terrakotta hadsereget például 11 ezer 500-an tekintették meg.

Hatalmas eredménynek nevezte, hogy a békéscsabai kiérdemelte Az év múzeuma címet idén, ebben szerinte a tárlatoknak jelentős szerepük volt.

Kiemelte: a múzeum december 23-ig nyitva van, majd január 19-étől látogatható lesz a Munkácsy Mihály-kiállítás csütörtöktől vasárnapig. A tervek szerint április 1-jétől nyit ki újra teljesen az intézmény egy időszaki kiállítással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában