Mocsarak

2022.11.30. 10:08

Átalakult a Kis-Sárrét a vizes élőhelyek kezelésével

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén a XIX. századi nagy folyószabályozások és lecsapolások során jelentősen átalakult a táj. A mocsarak és egyéb vizes élőhelyek már csak foltokban emlékeztetnek a hajdani vadvizes világra – írta meg a napokban az igazgatóság.

V. E.

A mocsarak kezelésében nagy szerepe van a nemzeti park itt legelő magyar szürkemarha gulyájának is

Forrás: KMNP

Fotó: Tóth Imre

Kifejtették, hogy a nemzeti park a megalakulása óta folyamatosan óvja és fejleszti az ilyen, még természetközeli állapotban fennmaradt vizes élőhelyeket, kihasználva a táji adottságokat. Az elmúlt évtizedekben összesen hét ilyen mocsárban, illetve mocsármaradványban hajtottak végre kisebb-nagyobb beavatkozásokat, vagyis vizes élőhely-rekonstrukciókat. Ezek a következők: Ugrai-rét, Sző-rét, Kivágási-legelő, Kisgyanté, Simota, Kisvátyon és Mágor-puszta.

Az említett területek többségén elsősorban különböző vízvisszatartási, műszaki megoldásokkal tartják meg a lehullott csapadékvizeket. Néhány helyszínen, például a Kivágási-legelőn és a Kisvátyonban lévő két mocsárfolton (Kerek-rét, Zsacskó-zug) pedig szükség esetén van lehetőség vízbeeresztésre is. Idén ősszel ez utóbbit ki is használták, így a vízpótlások befejeztével mintegy 40 hektár került víz alá.

Hangsúlyozták, bíznak egy csapadékosabb periódusban, amely a többi élőhelyen is megfelelő vizeket biztosít a jövő évi költési időszakra. Erre nagy szükség van, hiszen például az Ugrai-réten találhatók a Körös-Maros Nemzeti Park legnagyobb gémtelepei, ahol csaknem az összes hazai gémféle költ, de mindegyik területen igen gazdag az élővilág. A madarak mellett több ritka kétéltű, vízi gerinctelen és növény is itt találja meg életfeltételeit. Fontos költő- és pihenőhely tehát a Kis-Sárrét a különböző vízimadarak számára.

Fontos költő- és pihenőhely a Kis-Sárrét a különböző vízimadarak számára
Forrás: KMNP

Elmondták, a mocsarak kezelésében nagy szerepe van a nemzeti park itt legelő magyar szürkemarha gulyájának is, mivel évek óta Simotán és Kisvátyonban az ő közreműködésükkel biztosítják az ősi táj fennmaradását.

Egyes években a vizes rekonstrukciókon összesen, akár 500 hektár is víz alá kerül, és itt található a közel 2000 hektáros Biharugrai- és Begécsi- halastavak is. Ezek együttesen biztosítják azt, hogy a hajdani gazdag vadvízvilágban még sokáig gyönyörködhessünk.

 

 

A mocsarak kezelésében nagy szerepe van a nemzeti park itt legelő magyar szürkemarha gulyájának is. Fotó: KMNP

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában