Cigánymisszió

2022.11.26. 10:58

A párbeszéd jegyében tartottak konferenciát Békésen

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió békési központjában rendezték meg a Magyar Nemzeti Roma Platform megerősítése 2022-2023. című programot. Az eseményen a társadalmi felzárkóztató stratégia részleteinek megismerése mellett a misszió munkájába, és több olyan roma származású ember életútjába is bepillantást nyerhettek a résztvevők, akik példaként állhatnak a közösség tagjai előtt.

P. G.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket /Fotó: Gubis Mariann/

Mint az MPE OCM honlapján elérhető tudósításban olvasható, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága – amelynek képviseletéen Tóth Judit Nikoletta köszöntötte a jelenlévőket – az elmúlt időszakban Baranyában, Somogyban, valamint Győr-Moson-Sopron és Pest megyékben szervezett hasonló jellegű konzultációt. A megyében Békés előtt Mezőkovácsházán szerveztek hasonló fórumot. A rendezvény tematikája ezúttal is a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia mentén szerveződött, így lehetőség nyílt megismerni a stratégia legfontosabb elemeit, a jövőbeni fejlesztési elképzeléseket is.

A békési eseményen a társadalmi párbeszéd előmozdításának jegyében Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Füredi János békési önkormányzati képviselő is köszöntő beszédet mondott. A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió tevékenységét Durkó Albert, misszióvezető mutatta be a jelenlévőknek. 

A tapasztalatcserén, és a szakmai előadásokon túl a szervezők minden esetben fontosnak tartják, hogy példaértékű roma életutakat is bemutassanak. Ezúttal Jónás Jánosné, a Cigány Értelmiségi Egyesület elnöke, Ásós Géza, az ország első cigány vendéglőjének vezetője, Pisont István, korábbi válogatott labdarúgó, valamint Surman László, az MPE OCM missziós igazgatója mesélt életéről, és a szakmai sikereik eléréséhez vezető útjukról, hozzáállásukról. 

A rendezvénysorozat 2023-ban folytatódik az öt megyében, megszólítva mindazokat, akik a felzárkózási és roma ügyben szolgálnak, avagy e terület iránt érdeklődnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában