Előadás

2022.11.18. 15:26

A klímaváltozás várható hatásairól beszéltek Békéscsabán

Klímaelőadást tartottak a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégiumban, pénteken. A rendezvényen előadást tartott Szőllősi Nagy András professzor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Gyemendi Réka [email protected]

A klímaváltozás várható hidrobiológiai hatásairól Szőllősi Nagy András professzor tartott előadást /Fotók: Für Henrik/

A tanulókat először Hankó András, az intézmény óraadó tanára, majd Schnider György intézményvezető köszöntötte. 

Szőllősi Nagy András professzor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja „A klímaváltozás várható hidrobiológiai hatásairól” címmel tartott előadást a diákoknak és érdeklődőknek.

Úgy kezdte, az emberiségnek sikerült megmenekülnie a nukleáris holokauszttól, de a következő probléma, amit meg kell oldani globálisan és lokálisan, az a víz lesz.

Igaz-e az a hipotézis, hogy csakugyan fenyeget minket a vízválság, és igaz-e az, hogy véget ért az a korszak, amikor könnyen hozzáférünk a vízkészletekhez és a természeti és humán igényeknek megfelelően tudjuk használni? A globális változások alatt nemcsak a klímaváltozást értem, hanem azokat a meghajtókat is, amelyek a mai helyzetet előidézték: Afrikában, Ázsiában és több más országban jelentős, vagy részleges vízhiány van ismertette.

A szélsőségekre mindenkinek fel kell felkészülni.

A professzor beszélt a klímaváltozással kapcsolatos félreértésekről is. Igaz-e az, amiről a fenyegető hírek jönnek, vagy humbug? Igaz-e, hogy a hidrológiai ciklus, a víz körforgása felgyorsulóban van? Mert ha igaz, akkor a szélsőségek előfordulási valószínűsége meg fog nőni. Gyakrabban lesznek árvizek, azonban a Földön található víz mennyisége nem változik, tehát gyakrabban lesznek aszályok is. Ezekre a szélsőségekre kell felkészülni. 

Elég riasztó képet mutat néhány szimulációs vizsgálat, ami arra utal, hogy ennek az évszázadnak az utolsó húsz évében, tehát hatvan év múlva már komoly bajok lesznek, vagy lehetnek  – hívta fel a figyelmet a folyamatokra Szőllősi Nagy András. Hozzátette: ezért fontos az, hogy műszakilag felkészített emberek tudjanak ezzel foglalkozni. 

Ezután kiemelte a klíma és az időjárás fogalma közötti különbségeket, és azt, hogy a klímaváltozás hatásainak 80 százaléka vízzel, vízen keresztül és víz által manifesztálódik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában