Körös-Maros Nemzeti Park

2022.11.20. 13:55

A kardoskúti Fehér-tónál éjszakázik a legtöbb daru

A hazánkon idén ősszel átvonuló darvak jelenleg a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tónál gyülekeznek a legnagyobb számban. A napokban számuk már harmincezer fölé nőtt.

Beol.hu

Fotók: Palcsek István Szilárd

A Hortobágy térségében október 29-én 136 ezerrel tetőzött a darvak száma. November 3-án 132 ezerre, majd november 10-én 102 ezerre csökkent a számuk, fokozatosan húzódtak délebbre. Ezzel párhuzamosan egyik dél-alföldi állomáshelyükön, a kardoskúti Fehér-tavon október végén 12 ezer, november 3-án 17 ezer, az elmúlt napokban pedig már több mint 30 ezer példány éjszakázott – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán.

A Hortobágy térségében sok az alkalmas pihenőhely, így az ott gyülekező darvak akár harminc különböző helyen is éjszakázhatnak. A kardoskúti Fehér-tó térségében viszont jelenleg csak erre az egyetlen vizes területre koncentrálódnak. Az itteni rekordot 2015. november 12-én regisztráltuk, amikor összesen 38 600 példány húzott be a tóra éjszakázni.

Az első darvak még szeptember elején jelentek meg Kardoskút térségében, s egy kisebb visszaeséstől eltekintve számuk azóta folyamatosan emelkedik. Minden bizonnyal sokan közülük hosszabb ideig is itt időznek, ami azt mutatja, hogy bőven találnak maguknak táplálékot a térségben.

A nemzeti park igazgatósága novemberben minden szombaton szakvezetéses darulesre várja az érdeklődőket a Sóstói Állattartótelep bekötőútja melletti kilátónál (GPS koordináták: É 46°28’43,41’’ K 20°37’25,62’’). Az eddigi alkalmak rendkívül népszerűnek bizonyultak: november 5-én 70, november 12-én pedig már 140 érdeklődő vett részt a programon. Eddig tehát összesen 210-en jöttek el, főként családok kisgyermekekkel, de valamennyi korosztály képviseltette magát. A vendégek többsége Csongrád-Csanád és Békés megyéből érkezett, illetve jöttek a fővárosból, sőt még Szerbiából is.  

A szakvezetéses darulesre sokan kíváncsiak.

A program keretében kollégáik először rövid előadást tartottak a táj történetéről, a madárvonulásról, és a darvakról. A program idejére a kilátó közelébe hajtották az állattartótelepen tartott magyar szürke szarvasmarhákat, cigája és rackajuhokat, így vendégeink egészen közelről láthatták ezeket az őshonos háziállatokat.

Az est fénypontja természetesen a darvak alkonyatkor kezdődő behúzása volt, amikor a környező gyepeken gyülekező egyedek több százas csapatokban, hangos krúgatással szálltak be a tóra éjszakázni. Itt, a sekély vízben zavartalanul, biztonságban tölthetik az éjszakát. Reggel aztán ismét felszállnak, s a tó 20-30 km-es körzetében keresnek maguknak táplálkozóhelyeket. A nappali órákban kisebb-nagyobb csapatokban láthatjuk őket a szántóföldeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában