Dr. Csepregi Gábor

2022.11.29. 19:11

A gyors élettempó eltompítja az érzékszerveinket - hangzott el az MCC békéscsabai előadásán

Dr. Csepregi Gábor, a kanadai Manitoba Egyetem St. Paul's College-ának vendégkutatója tartott előadást hétfőn a Mathias Corvinus Collegium békéscsabai képzési központjában. Előadásának témája az volt, hogy hogyan láthatjuk a világot más szemmel.

Gy. R.

Dr. Csepregi Gábor

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Csepregi Gábor korábban az Université de Saint-Boniface (Winnipeg) valamint a Dominican University College (Ottawa) vezetője volt. A jelenlét fogalmával foglalkozó aktuális projektje különösen fontos mai világunkban, ahol az emberi érzékelés és interakció alakításában egyre nagyobb szerepet kapnak az elektronikus eszközök. A Laval Egyetemen (Quebec City) szerzett teológiából mesterdiplomát és filozófiából doktori fokozatot. Tudományos pályafutása előtt olimpiai szintű vízilabda edző és -játékos volt.

Békéscsabai előadásában elhangzott, amikor a megszokott környezetünkben vagyunk, a megszokott módon végezzük a dolgunkat, hajlamosak vagyunk kevésbé odafigyelni a tárgyakra és az emberekre, elveszítjük a környezetünk gazdagságának, sokszínűségének érzékeléséhez szükséges képességünket.

Azt taglalta, hogy a szokások, a gyors élettempó gyakran eltompítják érzékszerveinket és képtelenek vagyunk tudatosan észlelni mindazt, ami körülöttünk van, és amit természetesnek veszünk. Megszokottá válnak az ismerős helyek, emberek, emiatt csak a számunkra legfontosabb információt fogadjuk be és rengeteg részlet elkerüli a figyelmünket. Arra kereste a választ, hogyan tudunk változtatni megszokott életvitelünkön és másképp látni környezetünk élő és élettelen világát.

Kiemelte, új nézőpontot alakíthatunk ki, ha megpróbálunk a vendég szerepébe helyezkedni és kívülállóként tekinteni régóta ismert városunkra, otthonunkra vagy szeretteinkre. Hangsúlyozta, fontos, hogy az emberekre se absztrakt módon, egy tulajdonságukat kiemelve tekintsünk, hanem komplex egészként lássuk őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában