Konferencia

2022.11.04. 17:24

A fény gyulai géniuszait mutatták be az Almásy-kastélyban

A fény gyulai géniuszai címmel tartottak konferenciát pénteken az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában.

P. G.

Fotó: Lehoczky Péter

Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője előzetesen elmondta, egy 2021-ben megkezdett kutatási program keretében négy olyan gyulai származású kiválóság életútjának és tevékenységének forrásait tárják fel, akik a fény adta lehetőségekre épülő tudomány, technika, valamint iparfejlesztés terén munkásságukkal, tudományos teljesítményükkel helyi, országos-, illetve világhírnévre tettek szert. Az előadások anyagát szerkesztett kötetben jelentetik majd meg.

A konferencián Sáfár Gyula előadásában szó volt Reisner Emánuelről, akinek a vezetése alatt élte virágkorát a gyulai gyufagyár. Egyik termékük országos hírnévre is szert tett. Horváth-Nagy Adrienn Székely Aladár, a hazai fotótörténet egyik legrangosabb alakjának életét mutatta be. Cseresznyés János Bródy Imre kutatásainak úttörő szerepe az Egyesült Izzólámpa és a Villamossági Rt. ipari kutató-laboratóriumának tudományos életében címmel tartott előadást. Dr. Temesváry-Kovács Anett a világhírű Bay Zoltán munkásságáról és életéről szólt.

Köszöntőjében Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, intézményük életében jelentős esemény volt a konferencia, amelyen munkatársaik több hónapon át tartó kutatómunkájukról adtak számot. Dr. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a konferencia körüljárta, hogy a város történelmi múltja milyen gazdag gyulai kötődésű tudósok, művészek és iparos vállalkozók tevékenységében. – Ugyanakkor, ha a dolgok mögé nézünk, az esemény azt is megmutatta, hogy Gyula város kulturális javakban és szellemi teremtő erőben ma is rendkívül gazdag – hangsúlyozta.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, a géniusz kifejezés számára a veleszületett rendkívüli tehetséget is jelenti, az előadásokban szereplő négy személyiség pedig élt azzal lehetőséggel, amit kapott. Dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének ügyvezetője elmondta, a kultúra egyik fontos célja, hogy a közösséget szolgálja, és ezt valósítják meg a gyulai szakemberek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában