Enyhe tünetek még lehetnek

2022.10.30. 19:56

Véget ért a parlagfűpollen-szezon, Békéscsabán volt a legmagasabb napi koncentráció

Az első fagyokkal véget ér az idei parlagfűpollen-szezon, amely időszakot ebben az évben átlagos pollenterhelés jellemezte – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a napokban az MTI-vel. Mint kiderült, csúcsidőszakban az abszolút legmagasabb napi koncentrációt Békéscsabán regisztrálták.

V. E.

A tél sem mindig tünetmentes időszak az allergiások számára

Fotó: MW

A mérések szerint a parlagfű pollenkoncentrációja jelenleg országosan alacsony, a virágporára érzékenyek már nem tapasztalnak tüneteket. A lehűlés és a hétvégi eső után azonban enyhébb időjárás következhet, ezáltal a korábban kiszóródott és kiülepedett pollenszemek visszakerülhetnek a levegőbe. A parlagfű pollenkoncentrációja így helyenként ismét elérheti a közepes szintet, ezzel enyhe allergiás tüneteket okozva – figyelmeztetett az NNK.

Kifejtették, az idei szezon felfutásának kezdetén a pollenterhelés egy jelentős visszaesés után a sokéves átlagnak megfelelően alakult, majd az elnyúlt tetőzés után viszonylag lassan csengett le. A pollenterhelés végig átlagosnak mutatkozott, ami sok tekintetben a rendkívüli időjárásnak, az aszályos nyárnak, az augusztus második felében esett sok csapadéknak és a szeptember második felében tapasztalható lehűlésnek köszönhető.

Jelezte az NNK továbbá azt is, hogy a szezon az előző évhez képest kissé korábban indult, és a csúcsidőszak 29 napig tartott, ami néhány nappal rövidebb volt, mint 2021-ben. A parlagfűpollen országos napi átlagkoncentrációja először augusztus 18-án, a legutóbb pedig szeptember 15-én haladta meg a tüneteket okozó, nagyon magas szintet. A szeptember végi lehűlés hatására az országos átlag az előző évnél csaknem egy héttel hamarabb csökkent a tüneteket okozó szint alá.

Hozzátették, a csúcsidőszakban az extrém magas koncentrációjú napok száma is valamivel alacsonyabb volt, mint tavaly. Az abszolút legmagasabb napi koncentrációt pedig Békéscsabán regisztrálták, értéke a tavalyi, Nyíregyházán mért szintnél kissé magasabb volt.

Figyelmeztettek, hogy a tél sem mindig tünetmentes időszak az allergiások számára, mert az allergén gombák koncentrációja emelkedhet. A fűtési szezonban a beltérben a penészgomba és a poratka okozhat allergiás megbetegedéseket. Ha pedig most is enyhe lesz a tél, úgy számítani lehet arra, hogy a mogyoró virágzása már januárban elindulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában