Réthy Ferenc

2022.10.05. 10:33

Újszülött kisfiút hagytak a csabai kórháznál - frissítve

Kedden hajnalban jelzett a békéscsabai Dr. Réthy Pál Tagkórház babamentő inkubátora, amelyben egy újszülöttet helyeztek el. A kisfiúnak a kórház dolgozói a Réthy Ferenc nevet adták.

Vásári Erzsébet

A kisfiúnak a kórház dolgozói a Réthy Ferenc nevet adták

Forrás: Békés Megyei Központi Kórház

Dr. Zsilák János orvosigazgató hírportálunknak részletezte, kedden hajnali 3:52 órakor értesítették a csabai gyermekosztály ügyeletesét a személyi portáról, hogy az újszülött mentő inkubátorba egy újszülöttet helyeztek el. A babát stabil állapotban találták meg, kissé kihűlve. Szülőszobai ellátását követően, gyermekosztályukon helyezték el, a Réthy Ferenc nevet adva neki. Tekintettel a kis születési súlyára (2140 gramm) azonban jó általános állapotban átkerült a gyulai gyermekosztályra. Tudomása szerint jelenleg az ilyenkor szükséges vizsgálatok, illetve a védőoltások beadása történik meg nála. 

Legutóbb 2018-ban számoltunk be hasonló esetről. Akkor azt is megírtuk, a jogszabályi rendelkezések alapján lehetőség van arra, hogy a gyermekét nem vállaló szülő a babamentő inkubátorban büntetlenül helyezze el újszülött gyermekét. Éjjel-nappal igénybe vehető, megfelelő környezetet biztosít az elhelyezett gyermeknek. Annak, aki belép a babamentő inkubátor helyiségébe, két perce van cselekedni. Ennyi ideje áll rendelkezésre ahhoz, hogy anonim módon elhelyezhesse újszülött gyermekét, majd távozhasson anélkül, hogy felfedné kilétét. 

A babát stabil állapotban találták meg, kissé kihűlve
Forrás: Békés Megyei Központi Kórház

Az inkubátor 2006 óta működik az intézményben. Az elmúlt bő tíz évben Réthy Ferenc immár a hetedik újszülött, akit a csabai kórház babamentő inkubátorába helyeztek. 2012 áprilisában egy kislányt találtak benne szépen felöltöztetve, rugdalózóban, egy takaróba becsavarva, alig pár órásan, ő a Réthy Csilla nevet kapta. 2014-ben kétszer is jelzett az inkubátor riasztója, először áprilisban, szintén egy kislányt, néhány órásan, aki mellé egy plüssmackót is helyeztek. Őt Csabai Bernadettnek nevezték el a dolgozók. Majd júniusban ismét lánygyermeket helyeztek el benne, akik a Pünkösdi Helga nevet kapta, és szakszerűen ellátva, felöltöztetve érkezett.

A következő babát egy évvel később, 2015 júniusában helyezték el a csabai inkubátorban. A kisfiú a Csabai Zoltán nevet kapta, és ő is egészségesen született. Szintén 2015-ben, szenteste előtt két nappal, december 22-én adott esélyt egy jobb életre valaki Karácsonyi Anikónak, akit születése utáni órákban, szépen ellátva találtak meg a dr. Réthy Pál Tagkórház inkubátorában. 2018-ban pedig Réthy Fruzsina érkezett ugyanide, aki stabil állapotban, nagy hanggal és erőteljesen ficánkolva várta a segítséget.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ általános tájékoztatója szerint a gyermek „védett” helyre (babamentő inkubátorba) történő elhelyezésére jogilag „titkos” örökbeadásnak minősül, így nem jár büntetőjogi következményekkel. A cselekedettel az érintett egyben lemond szülői felügyeleti jogáról, amely döntés jogilag 6 hét múlva válik végérvényessé, addig tehát meggondolhatja magát az édesanya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában