Zajlanak a nyílt napok is

2022.10.07. 13:35

Továbbtanulás előtt: támpontot kaphatunk a jó döntéshez

Már tartják a középiskolák az első nyílt napokat, ahol a nyolcadikosok bepillanthatnak az intézmények életébe. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara két internetes oldalán is naprakészen tájékozódhatunk.

L. B.

Érdemes megfontolt döntést hozni /Illusztráció/

Forrás: Shutterstock

A JóPálya – és a Tiéd? Facebook-oldalon és a tovabbtanulasbekes.hu weboldalon naprakész információkat kaphatunk a továbbtanulásról. Ezeken a felületeken már elérhetőek a Békéscsabai és a Gyulai Szakképzési Centrum, illetve az egyházi fenntartású szakképzési intézmények nyílt napjai. Ezeket csokorba gyűjtötte a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, de néhány nappal korábban is tesz fel majd emlékeztetőket, hogy ne maradjon le senki annak a középiskolának a nyílt napjáról, amivel szemez.

Érdemes megfontolt döntést hozni, mert miközben Békés megyében minden évben háromezer diák ballag el nyolcadikból, jóval többen kezdik meg a kilencedik osztályt. A különbség abból adódik, hogy sok fiatalnak újra kell kezdeni a középiskola első évét. Vagy azért, mert menet közben meggondolta magát és másik pályát választ, vagy azért, mert megbukott.

A kamara oldalain azt is meg lehet majd nézni, hogy az adott szakképzéssel melyik intézmény foglalkozik a megyében. Élelmiszeripar, egészségügy, elektronika, előadóművész, építőipar, épületgépész, fa-és bútor, gazdálkodás-menedzsment, gépészet, informatika, kereskedelem, környezetvédelem, kreatív, mezőgazdaság, rendészet, gép-és járműgyártás, sport, szépészet, szociális, turizmus és vendéglátás, sőt még orientációs évfolyam is legalább három intézményben indul, de a népszerűbb képzéseket akár nyolc-kilencen is kínálják. Csupán a közlekedés, a szállítmányozás és a bányászat az, amit egy-egy helyen lehet tanulni a megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában