Fogd meg és engedd vissza!

2022.10.02. 20:30

Tizennyolc kilós volt a legnagyobb fogás a Csaba-tavi egyhetes bojlis horgászversenyen

Több mint 104 kilós zsákmánnyal a Viharsarok Carp Team triója nyerte meg a Csaba-tavi, egyhetes, összesen 96 órás, bojlis horgászversenyt a minap. Tizenöt csapat vett részt a rendezvényen, csabaiak mellett a megye több településéről és a megyehatáron kívülről is érkeztek indulók. A legnagyobb halat, egy 18 kilós pontyot, Kriskó László fogta ki. A versengésen hölgyek is bizonyították horgásztudásukat.

Nyemcsok László, [email protected]

A győztes csapat egy méretes ponttyal, (balról) Pribojszki Csaba, Petruzsán Sándor és Zsibrita Pál

Forrás: BMH

Az első halat – egy méretes, nyolckilós pontyot – a szabadkígyósi Sipka Anita szedhette le horgászbotja horgáról a versenyen. Nem sokkal később a békéscsabai Baranyai Vivien is csatlakozott hozzá, ő egy 11 kilós amurt fogott.

Mészáros Zoltán főszervező hangsúlyozta, mindezt a férfiak sem hagyták annyiban, beindult a rivalizálás a csapatok között. Mert a megmérettetés csapatverseny volt, két- és háromfős gárdák nevezhettek, 15 csapat mérte össze tudását. 

– A versenybe a Carp szakág szabályai szerint a négy kiló feletti pontyok és amurok számítottak bele – ecsetelte Mészáros Zoltán. – A zsákmány mérlegelése után az indulók a halak horog okozta sebeit ellátiák, lefertőtlenítették, és csak ezek után, úgynevezett halbölcsőből engedik vissza a vízbe pontyokat, amurokat.

A verseny második helyezettjei: Mitykó Mátyás és Sisák Norbert 

A győzelmet a Pribojszki Csaba, Zsibrita Pál és Petruzsán Sándor alkotta trió szerezte meg, mégpedig 104,22 kilogrammal, a második helyen a Team Vierdo Balls végzett 95,33 kg-mal, a harmadik a Jóbarátok lett 79,35 kg hallal. Az összfogás 77 darab, versenybe beszámító hal volt, 624,29 kg súlyban. Az átlagsúly 8,1 kg-ot tett ki. Négy gárda sokáig fej-fej mellett haladt, pár kilogramm eltéréssel váltogatták a helyüket.

Az ilyen versenyekre mondják, hogy a horgászok és a halak egyaránt jól járnak. A horgászok azért, mert kifogják a zsákmányt, és ez sikerélményt jelent, a kopoltyúsok pedig azért, mert visszakerülhetnek életterükbe, a vízbe. Ez a bojlis horgászat lényege, itt a sportszerűség a lényeg, no, és az, hogy jól érezzék magukat az indulók. A közösségi élet egyik fontos színtere a vízpart, a horgászat. Pribojszki Csaba a nyertes trió részéről kiemelte, nagyon jó hangulatban zajlott a verseny. A szektorokat sorsolták, kezdetben a legszélső hely nem tűnt számukra túl szerencsésnek. Aztán azonban melegedett az idő, és a halak kijjebb jöttek a sekélyebb vízbe, ami több horgászszerencsével kecsegtetett.

Az első halat a versenyen Sipka Anita fogta 

Csaba elmondta, nem csak fogja, eszi is a halat, a halászlevet szereti leginkább, azt el is készíti. A verseny alatt azonban jellemzően nem halat fogyasztottak a résztvevők, a bográcsokban többek között marhapörkölt főtt, tárcsán sütöttek húst. Az energiabombák kellettek a jó kondícióhoz.

És hogy a bojlis horgászatban mi a szép, ha nem viszik el, hanem visszadobják a halat? A versenyzők szerint a Fogd meg és engedd vissza! elvben a lényeg, hogy tisztelik a halakat, a horgászat nem a hal húsának a megszerzésére irányul. Ez egy szenvedély, élvezetet nyújt a hal kifárasztása, kifogása, egy-egy fotó a zsákmánnyal, aztán pedig a halat gondos bánásmód mellett visszaengedik a vízbe, és visszanyeri életterét.

A horgászok környezettudatos viselkedéséhez hozzátartozik az is, hogy vigyáznak a környezetükre, semmilyen formában nem szennyezik a vizet és a vízpartot. A horgásztó üzemeltetője pedig nap, mint nap gondozza a területet, hogy méltó körülményeket teremtsen a látogatók, versenyzők számára. Ahogy Zoltán és Csaba is mondta, nem lehet kérdés, hogy jövőre ismét megrendezik a Csaba-tavi bojlis versenyt.

A bojli speciális horgászcsali

A bojlit elsősorban nagyobb méretű halak fogására használják. Többnyire gömbformájú, átmérője 8 mm-től indul, de lehet 26-30 mm-es is. Anyagának fontosabb összetevői: tojás, halliszt, szemes takarmány jellegű lisztek (rozs, kukorica), apró magvak. A bojli ízesítésben és színezésben is változó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában