Poétika

2022.10.23. 11:22

Tananyag lett az ELTE-n a szarvasi Hartay Csaba

Tananyag lett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanító- és óvóképző karán Hartay Csaba szarvasi író-költő. Az alkotót napjaink hazai prózairodalmánál emelik ki a Poétika című tantárgynál.

P. G.

Fotó: Bach Máté

Hartay Csaba hírportálunknak úgy fogalmazott, meglepetésként érte, hogy részese lett a tananyagnak.

– Az ilyen írói felsorolásokba, amely napjaink hazai prózairodalmáról szól, általában a „futottak még” kategóriájába szoktam bekerülni, nem velem kezdődik a névsor. S persze öröm, hogy a hallgatók megismerkedhetnek a regényeimmel, novelláimmal, hátha felfedezik, hogy ezek az írások valójában róluk szólnak, és talán meg is szeretik a könyveimet. Ezt egy nagyszerű népszerűsítésnek fogom fel, emellett persze megtisztelő is – hangsúlyozta az alkotó.

Kérésünkre, hogy saját irodalmi pályájából mit emelne ki, kifejtette, elsősorban a kamaszkor örök szeretetét, a legmeghatározóbb korszakot az életünkből. 

– Legszívesebben erről írok. Emellett persze az álmok és a látomások misztériumát, írás közben gyakran belépek az ötödik évszakba, jó ott bolyongani, és lejegyezni, mit látok magam körül. Leginkább így írok verset, és a regényeimben az ilyen utazásoknak is kiemelt szerepe van a nosztalgia mellett – tette hozzá.

Arra a felvetésünkre, hogy mit ajánlana elsősorban a hallgatók figyelmébe, hangsúlyozta, egy segélykiáltást, hogy olvassanak mai, élő irodalmat! És rájönnek, hogy a „kortárs” nem szitokszó, hanem abban ők is benne vannak – emelte ki Hartay Csaba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában