Szárazkolbászverseny

2022.10.13. 18:01

Száznál több kolbászt pontoztak a bírálók a Csabai Rendezvénypajtában - galériával, videóval

Ismét kolbászkirálya van a Csabai Kolbászfesztiválnak. A csütörtöki, a Csabai Rendezvénypajtában lebonyolított, részben a rendezvényt beharangozó szárazkolbászversenyen a szakmai és médiazsűri sorszámozott minták alapján – tehát anonim módon – több lépcsőben döntött a legjobb versenymunkákról. A megyeszékhelyi Such Zoltán András terméke bizonyult a legjobbnak.

Nyemcsok László, [email protected]

A zsűrizésen dr. Kovács József (balra), Prohászka Béla és Dankó Béla

Fotó: Lehoczky Péter

Először nevezett a kolbászfesztivál szárazkolbászversenyére Such Zoltán András, és máris siker koronázta portékáját. A pontozók több mint 100 versenydarab közül az általa leadott kulárés vastagot találták a legjobbnak.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a zsűri elnöke kiemelte, a bírálók a külső megjelenésre (szín, forma), a metszéslapra, a termék állományára 10-10, az ízre 20 pontot adhattak. A döntőbe a csoportok legjobbnak ítélt termékeiből kettő-kettő jutott, és ott ezt a nyolc kolbászt külön pontozták. Ennek alapján Such Zoltán András győzött, az újkígyósi Pallérné Benkó Mónika lett a második és a mezőberényi Balázs Mihály Tamás végzett a harmadik helyen. A különdíjasok: Balázs Tímea, Juhász Ádám, ifj. Juhász Ádám, Péli István és Ancsin János.

– Szinte laborként funkcionált a Rendezvénypajta, annyira tüzetesen vizsgáltak meg minden kolbászt a pontozók – ecsetelte Prohászka Béla. – Először egészben nézték meg a kolbászt, ahogy a boltokban, piacokon látják a vásárlók. A megvágása után nyílt meg a termék, látszott a hús és a szalonna aránya, a fűszerek összedolgozása. A kóstolásnál számított a termék karakteres íze, ugyanakkor a jó kolbásznak kerek az ízvilága, tehát egyik fűszer sincs túlsúlyban.

Dr. Kovács József és Dankó Béla országgyűlési képviselők és Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke is zsűrizett, sőt ők a nemzetközi kínálatból, a határokon túlról beérkező versenydarabokat is pontozták.

– Minőség és a szív, talán így jellemezhetném a portékákat, a hozzáállást, a hagyományok őrzését és továbbadását – emelte ki Zalai Mihály. Dr. Kovács József hangsúlyozta, a Gyulai Pálinkafesztivál és a Csabai Kolbászfesztivál a megyénkbeliek kincse, de túl is mutatnak ezen, hiszen a környék, a vendéglátó- és szálláshelyek ilyenkor megtelnek turistákkal. Dankó Béla arról szólt, hogy a kolbászfesztivál révén már számos család vált kistermelővé Békéscsabán, a megyében, és ez a megélhetésüket biztosítja.

Hégely Sándor, a kolbászfesztivál igazgatója elmondta, örül annak, hogy új névvel gazdagodott a kolbászkirályok tábora. Reméli, mindig jönnek újak és újak, akik átveszik szüleiktől, nagyszüleiktől a kolbászkészítés hagyományát. Nekik, szervezőknek az a dolguk, hogy október 20–23. között ehhez minden feltételt biztosítsanak a versenyeken, és a szórakoztató programokon is mindenki találjon kedvére valót.

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke – aki a díjakat ajánlotta fel a szárazkolbászverseny legjobbjainak – annyit mondott, egykoron ő találta ki a szlogent, hogy „A csabai Csabán az igazi”, és örül annak, hogy ez most is így van, így lesz a 25. fesztivál által is.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában