Fórum

2022.10.28. 15:40

Szarvason szakmázott a Városok, Falvak Szövetsége

Szakmai találkozót tartott pénteken Szarvason a Városok, Falvak Szövetsége, amely fórumának a Tessedik Sámuel Múzeum adott otthont. Az eseményen elsőként Halász János országgyűlési képviselő, a szövetsége elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hálás a szarvasiaknak, amiért befogadták idei rendezvényüket, illetve azért, hogy az eszmecsere lehetősége mellett a várost és annak nevezetességeit is megismerhették.

V. E.

Az előadások után városnézés következett /Balra Halász János, jobbra Molnár Etele/

Forrás: BMH

Molnár Etele alpolgármester átadta a vendégeknek Babák Mihály polgármester üdvözletét, majd Szarvas történetéről mesélt. Elmondta, a térség már a honfoglalás idején lakott volt, és komoly ismertségre is szert tett. A környéket mindig is meghatározta a Körös és holtágai, hiszen vízi átkelőhelyként jelentős szerepet töltött be. Hozzátette, bár a térség mindig lakott volt, a török hódoltság után egy időre elnéptelenedett, és éppen idén 300 éve annak, hogy újratelepítették. Egyik legjelentősebb fejlesztője Tessedik Sámuel volt, akinek eszméit máig őrzik, tevékenységére építkeznek.

Az alpolgármester beszámolt Szarvas aktualitásairól is a hallgatóságnak. Elárulta, a település komolyan veszi a klímavédelmet és az energiamegtakarítást, ezért mára minden intézményének fűtését termálvízzel oldják meg, illetve napelemrendszerekkel szerelték fel azokat. Szólt még a helyi oktatásról, nagyvállalatokról, a Cervinus Teátrum és a Vízi Színház sikereiről, a város rendezvényeiről – így például a Szarvasi Szilvanapokról –, valamint néhány közelmúltban befejeződött, illetve elkezdődött fejlesztést is ismertetett.

Molnár Etelét követően Erdős Szabolcs alapító, egyetemi oktató és PhD jelölt mutatta be röviden az Együtt Európáért Alapítvány „Helyben? – Rendben! 2030 - Együtt a Fiatalok helyben boldogulásáért” országos programot, majd Hoffmann Péter tájékoztatott a közvilágításhoz kapcsolódó energiahatékonysági lehetőségekről.

Az előadások után városnézés következett, este pedig Az Akácember című musicalt tekintik meg a találkozó részvevői a Cervinus Teátrumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában