Honvéd Kadét Program

2022.10.16. 19:55

Szarvasi pedagógusok is tanultak a szolnoki helikopterbázison

A Honvéd Kadét Programban részt vevő iskolák pedagógusainak tartottak továbbképzést az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. Több városból, köztük Szarvasról is érkeztek pedagógusok a kéthetes, akkreditált továbbképzésre.

Tanultak, hogy taníthassanak

Forrás: honvedelem.hu

A honvédelmi alapismeretek oktató tanárok részére kötelezően előírt százhúsz órás szakmai felkészítés október 14-én ért véget. A tanfolyam vezetője Lukács Róbert alezredes, a bázis kiképzési főnöke volt.

Budapestről, Debrecenből, Szegedről, Szolnokról, Nyíregyházáról, Szentesről, Ózdról, Szarvasról, Tatáról, Körösladányból, Kótajról, Tiszavasváriból, Sényőből, Fehérgyarmatról Decsből és Gárdonyból érkezett húsz pedagógus részére szerveztek kéthetes, akkreditált továbbképzést a szolnoki helikopterbázison. A választható érettségi tantárgyak közt is szereplő honvédelmi alapismeretek hatékony oktatásához, számonkéréséhez szükséges speciális katonai, pedagógiai és módszertani ismereteket, eljárásokat sajátították el. Valamennyien eredményesen teljesítették a követelményeket, közülük a középiskolai tanárok, a köznevelésügyi törvény alapján érettségiztethetik is a diákokat a közismereti tantárgyként tanított honvédelmi alapismeretekből.

A tanfolyam vezetője, Lukács Róbert alezredes elmondta: a kéthetes összevonást megelőzően az érintetteknek úgynevezett e-learning során, egy negyvenórás interaktív oktatóprogram segítségével, önállóan kellett elsajátítaniuk az akkreditált képzésben részükre előírt elméleti ismereteket. A továbbképzésük fennmaradó nyolcvan órájában pedig a tantárgy oktatásához szükséges további elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vettek részt - olvasható a honvedelem.hu oldalán.

Megismerték többek közt a Magyar Honvédség feladatrendszerét és felépítését, a katonai kiképzés tervezésének, végrehajtásának folyamatát, részletesen elemezték a honvédelmi alapismeretek tantárgyra vonatkozó kétszintű érettségi követelményeit, a diákok gyakorlati vizsgájának, osztályozásának a szempontjait.

Ugyanakkor a tantárgy hiteles oktatása érdekében egy „gyorsított katonai alapkiképzésen” is részt vettek. Általános katonai ismeretek, alaki foglalkozás, vegyivédelmi és egészségügyi foglalkozások, katonai közelharc, kézitusa, gépkarabély-, pisztoly- és sörétes lőfegyver típusismeret mellett például harcászat, természetes és mesterséges akadályok leküzdése, térkép- és tereptani alapismeretek és túlélési foglalkozás szerepelt a részükre összeállított kiképzési programban. A nyolcvan órás kurzus idején a tanárok a laktanyában voltak elszállásolva, így személyesen is tapasztalatokat szerezhettek a katonák szolgálati és életkörülményeikről.

Hirtné Ivanics Marianna zászlós, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis honvédelmi referense elmondta: alakulatuknál 2015 áprilisa óta tartanak hasonló tanfolyamokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában