Mindenszentek

2022.10.29. 09:58

Rendőrök, polgárőrök ügyelnek a temetőknél Békés megyében

Békés megyében is megerősített szolgálatot lát el mind a rendőrség, mind a polgárőrség a temetők környékén. Egyszerre figyelnek a közlekedés biztonságára, illetve a prevencióra, a lopások megelőzésére.

Papp Gábor [email protected]

Gál Sándor Lászlóné polgárőr ad biztonsági tanácsokat a látogatóknak Fotó Für Henrik

Fotó: Für Henrik

A polgárőrök már a hét elejétől kiemelten figyelnek a temetők környékére, illetve a sírkertekben is szolgálatot látnak el – nyilatkozta megkeresésünkre Gyarmati Sándor. A Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége, egy személyben a békési polgárőrség elnöke elmondta, tagjaik egyszerre ügyelnek a közlekedés biztonságára, illetve a lopások megelőzésére.

– Sajnos az elmúlt években előfordult, hogy miközben egy-egy hozzátartozó, amikor a szerette sírját látogatta meg, letette a táskáját, amit elemeltek. A jelenlétünkkel ennek is próbáljuk elejét venni. Emellett természetesen arra is figyelünk, hogy a koszorúkat, virágokat, mécseseket ne lopják el a sírokról – tette hozzá.

Gyarmati Sándor kérdésünkre kitért arra, hogy Békésen már hétfőtől folyamatosan ott vannak a polgárőrök a legnagyobb temetők környékén, így a Rózsa, valamint a katolikus temetőben, valamint visszatérő szolgálatot látnak el a bánhidai, ibrányi és malomvégesi temetőnél. 

A megyei polgárőrség elnöke kiemelte, amennyiben szükséges, technikai eszközöket, így kamerákat is bevetnek, hogy megelőzzék a lopásokat.

A szolgálatot hétköznap kora délután kezdték, és az esti órákig teljesítették. Az előttünk álló hétvégén ugyancsak délutántól este 8, illetve 10 óráig vannak ott a temetők környékén, illetve egészen amíg érkeznek oda a hozzátartozók. Halottak, illetve mindenszentek napján megerősített szolgálatot látnak el. 

Gyarmati Sándor hangsúlyozta, éppen pénteken tartott országos online értekezletet a megyék polgárőr elnökei számára dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, amelyen elhangzott, hogy hazánk minden táján kiemelt szolgálatot látnak el a helyi szervezetek tagjai.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta lapunkat, hogy a megyében is megerősített szolgálattal készül a rendőrség a következő hosszú hétvégére. 

Mindenszentek és halottak napja miatt megélénkül majd a forgalom az utakon és a sírkerteknél. A rendőrkapitányságok munkatársai felvették a kapcsolatot a temetők gondnokaival, üzemeltetőivel, valamint a polgárőrökkel és a közterület felügyelőkkel. A sírkertekbe a forgalmasabb időszakokra állandó jelenlétet, illetve visszatérő ellenőrzéseket szervez a polgárőrséggel együttműködve a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata. Szükség esetén segítik a forgalmat, illetve tanácsokkal látják el a temetőkbe érkezőket.

Számos dologra érdemes figyelni

A rendőrség kiemelte, a bűncselekmények és balesetek megelőzése érdekében kérik, hogy az értékeiket, táskáikat még rövid időre se hagyják őrizetlenül! Ha autóval érkeznek a temetőhöz, ne hagyjanak a jármű műszerfalán, ülésén, kalaptartóján telefonokat, táskákat, egyéb személyes dolgokat. Kabát se maradjon az utastérben még akkor sem, ha nincs a zsebében semmi, mert aki kívülről néz be az autóba, ezt nem tudhatja. Azt hiheti, hogy talál benne egy pénztárcát, vagy telefont és ezért akár fel is törheti a kocsit. Amit nem tudnak, nem akarnak magukkal vinni, lehetőleg ne a temető parkolójában, hanem még otthon, elindulás előtt tegyék be a csomagtartóba. Az autókat próbálják meg jól megvilágított helyen leállítani, és minden ajtót zárjanak be, az ablakokat húzzák fel! Kerékpárjaikat is lakatolják le, és a kosarakban, illetve a kormányon ne hagyjanak semmit! Ha busszal, vonattal utaznak, ügyeljenek arra, hogy táskájuk ne maradjon nyitva, és a könnyen hozzáférhető zsebeikből se tudjanak semmit kivenni. Pénzt csak annyit vigyenek magukkal, amennyire feltétlenül szükségük van, például a virágok, mécsesek megvásárlásához, vagy az utazáshoz! Sírgondozás közben, ha elmennek vízért, akkor se hagyják őrizetlenül a sírnál a táskáikat! Az utakon figyeljenek egymásra, vezessenek, közlekedjenek szabályosan és figyelmesen, hogy minél kevesebb baleset történjen!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában