Nem készülnek drasztikus emelésre

2022.10.31. 09:45

Megyénk vendéglátóhelyein is megy a matekozás a növekvő energiaárak miatt

Az energiaválságot a megyei vendéglátóhelyek üzemeltetői is megérzik: mindenhol megy a ,,matekozás”: megnövekedett költségeik mellett tudnak-e és ha igen, mennyire árat emelni úgy, hogy ne veszítsék el a vendégeiket. Békéscsabai és újkgyósi vendéglátósokat kérdeztünk meg, hogyan készülnek az előttük álló időszakra.

Gyemendi Réka

Urbán Csilla és férje, Viktor elmondta, az energiaárak növekedése őket is érzékenyen érintette, most próbálnak felkészülni az előttük álló időszakra. Fotó: Für Henrik

A békéscsabai Stones étteremben úgy nyilatkoztak, hogy előreláthatólag 5-6-szorosára növekednének a kiadásaik, viszont kaptak egy ajánlatot, ennek köszönhetően világpiaci napi árat fizethetnek a jövőben. Az ügyvezető elmondta, így „csupán” a duplájára fognak emelkedni a kiadásaik. Mint megtudtuk, ez a megoldás azért kockázatos, mert a költségek így nem csak csökkenhetnek, de akár a sokszorosára is emelkedhetnek majd. A nyitva tartás csökkentését nem tervezik, hiszen az a vendégek elvesztésével is együtt járna. A plusz kiadásokat egyedül az árakba tudják majd beépíteni, viszont alapvetően nem dolgoznak magas árakkal, így nem várható drasztikus emelés elmondásuk alapján.

Az újkígyósi VaBene fagylaltműhelynek az idei volt az ötödik szezonja. Urbán Csilla ügyvezető elárulta: most fejlesztik a vállalkozásukat. Ez az első évük, hogy nem csak kézműves fagylaltot, hanem tizenöt féle tortát is bevezettek a kínálatukba. Mivel eddig csak fagylaltot árultak, kizárólag nyáron voltak nyitva, viszont mostantól egész évben elérhetőek lesznek a vendégek számára, péntektől vasárnapig. Urbán Csilla elmondta, az energiaárak növekedése őket is érzékenyen érintette, most próbálnak felkészülni az előttük álló időszakra.

– Mivel mi egy kisméretű vendéglátóhely vagyunk, így arányosan kisebbek a terheink is. Ebben a szezonban még nem történt változás az árak tekintetében, azonban a beszállítóink hétről-hétre emelték az alapanyag árakat, ami körülbelül 30-40 százalékos növekedést jelentett. Ezért jövőre valószínűleg nekünk is árat kell majd emelnünk, várhatóan 15-20 százalékkal – fogalmazott. Hozzátette: a VaBene műhelyben készült termékek a gyártástól az értékesítésig hűtést igényelnek, ezért tervben van az energiaellátás korszerűsítése is.

Megkérdeztünk egy másik, főként italokat, kávét, valamint fagylaltot és süteményt is kínáló békéscsabai vendéglátóhelyet is. Ők már nem tudtak ilyen pozitívan nyilatkozni. A tulaj elmondása szerint az energiaválságot megelőzte a híre, számítottak rá. Ezért próbáltak előzetes felmérések alapján részben átállni megújuló energiára. Viszont az ingatlan társasházhoz tartozik, így a lakóközösség véleményét és hozzájárulását kellett kérniük a napelemek felszereléséhez, de nem született megegyezés. Mint mondta, így nem maradt más, mint hogy megpróbálnak odafigyelni az energiafogyasztásukra. A téli időszakban inverteres klímával tartják majd melegen a kávézót, az égőket, a világítást energiatakarékosra cserélik, a kellemes hangulatot gyertyákkal próbálják biztosítani. Emellett csökkenteniük kell a nyitva tartásukat is. A tulajdonos elmondta, már megkapták az emelt energiaszámlákat, amik 2-3-szor magasabbak, mint korábban.

– Sajnos ezeket be kell építenünk az árakba, másképp nem tudjuk kigazdálkodni. Ez egy ördögi kör: nem csak az energiaárak mentek fel, hanem az élelmiszer árak is, nagy az infláció és a munakaerőért is többet kell ma fizetni. Igyekszünk olyan szinten tartani az árakat, hogy az megfizethető legyen – fogalmazott.  A tulajdonos úgy összegzett: azok a vendéglátóhelyek, amelyek ebben az időszakban ki tudnak tartani, előnyből fognak indulni a gazdasági fellendülés idején is.

A járvány óta csökkent a forgalmuk

Az egyik békéscsabai szórakozóhely tulajdonosa arról beszélt, hogy nem csak a gáz- és áramszámla növekedése állítja őket akadályok elé: az óraátállítás és a korai sötétedés is nehezíti a dolgukat. Elárulta azt is, hogy a koronavírus járvány óta nagyot csökkent az esti forgalmuk. Az üzlet tulajdonosa szerint az emberek inkább otthon maradnak, vagy ha szórakozni szeretnének, akkor olcsóbban, nagykerekben vásárolják meg az italt és inkább házibulikba mennek. Így, habár a járványhelyzet lecsendesült, a vendéglátósok többségének forgalma nem tért vissza a járvány előtti szintre. Ha ezeket a körülményeket összeadjuk, nem meglepő, hogy sajnos egyre többen kényszerülnek arra, hogy bezárjanak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában