Szentmise

2022.10.30. 14:45

Meg nem született gyermekekért avattak emlékművet Békésen - galériával

Felavatták a meg nem született és korán elhalt gyermekekért állított emlékművet vasárnap délelőtt Békésen. Ezt megelőzően szentmise keretében áldotta meg a közelmúltban megújult békési katolikus templomot dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök.

Papp Gábor, [email protected]

Dr. Kiss-Rigó László tartott szentmisét Békésen

Fotó: Bencsik Ádám

Dr. Kiss-Rigó László a szentmisén úgy fogalmazott, bízik benne, hogy a templom külső megújulása a hívő közösség és az egész város számára egy fontos és jó dolog.

– Ne felejtsük el, hogy egy dolog a kőből, téglából épült templom, de még fontosabb az a templom, amelyet maga a közösség jelent – tette hozzá.

A fejlesztés a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása című kiírásán elnyert mintegy 15 millió forintos támogatás segítségével valósulhatott meg. A beruházás során az épület külső része, főként a bádogozás újulhatott meg.

Az emlékmű átadása során Kálmán Tibor, Békés polgármestere elmondta, amellett, hogy a megújult templom a város éke és dísze, egy olyan közösség háza is, amely nagy erejét adja a településnek, tagjaira mindig lehet számítani.

A polgármester az emlékmű kapcsán elárulta, szinte nincs olyan ember, akinek a családjában vagy az ismeretségi körében ne történt volna valamilyen, a monumentumhoz kapcsolódó tragédia. 

– Az emlékmű ugyanakkor kifejezi azt is, hogy megtartjuk azt a hitet, amely minket a városban, a megyében, Magyarországon, a Kárpát-medencében erőssé tesz – hangsúlyozta. Mint kiemelte, mindez egyfajta odafigyelés a másikra és arra, hogy törődjünk egymással. – Békésen nagyon sok olyan közösség van, amely odafigyel másokra, segíti egymást. Ez nagy erőt jelent – fogalmazott.

Dr. Pálmai Tamás békési háziorvos elmondta, ha jó és hibátlan világban élnénk, az emlékmű nem jött volna létre.

– Akkor elmondhatnánk, hogy hibátlanul és hiánytalanul együtt vagyunk – folytatta a gondolatot. Szólt arról, hogy amikor 1990-ben Békésre került a város lakossága meghaladta a 22 ezret, most 18 ezren élnek a településen. Ha a meg nem születettek és a korán elhaltak élnének, akkor a város lakossága jóval magasabb lenne, ahogy Magyarország lakossága sem 10 millió körül lenne, hanem 30 millió felett lenne. Erre is figyelmeztet ez az emlékmű. Kifejtette, hogy mennyi olyan család van, amelyben vagy korán meghalt, vagy meg sem született a gyermek, vagy megszületett volna, de nem hagyták. 

Hangsúlyozta, az emlékmű nem csak a tragédiákról, nem csak a rosszról szól, hanem egy gyönyörű hely is lesz. Kiemelte, a katolikus közösség azt tervezi, hogy egy padot is elhelyeznek majd az emlékmű elé, ahová le lehet majd ülni, ahol el lehet mondani egy imát, ahol el lehet helyezni egy mécsest, ahol emlékezni lehet a szépre, a jóra. 

– Nem egy nép, nem egy nemzet van a világon, amelynek tagjai úgy gyászolnak, hogy közben mosolyognak és az elhunyt legszebb dolgait, tetteit elevenítik fel. Megtehetjük itt majd. Ez egy jó lélekkel teli hely lesz – fogalmazott. Szólt arról, hogy már a felállítása utáni első napon mécsesek, gyertyák vették körül az emlékművet, amely egy névtelen ötletgazda-adományozónak köszönhetően születhetett meg.

Kötelességünk óvnunk-védenünk az életet

Ezt követően Ágoston atya mondott köszöntőt, amiben kiemelte, Békésen a helyiek felekezettől függetlenül együttműködnek, bár vallásilag a város a megye egyik legvegyesebb területe, de a településre mégis messzemenőkig illik a Békés elnevezés.

Az emlékművet dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldotta meg. 

– Istentől kaptuk az életet, amit mindannyiunknak kötelességünk, felelősségünk szeretettel óvni-védeni – hangsúlyozta. A jelenlévők dr. Kiss-Rigó Lászlóval együtt imádkoztak mindazokért, akiknek az a szomorú esemény, amire a monumentum emlékeztet, lelki fájdalmat, traumát okozott, illetve imádkoztak azokért, akik megkapták Istentől és szüleiktől az életet, de nem születtek meg, ahogy a résztvevők halottak napja előtt imádkoztak valamennyi elhunyt hozzátartozójukért is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában