Reformáció 500

2022.10.21. 09:02

Leleplezték a Mindenki kopjafáját a kondorosi temetőben

Balogh Zsigmond kondorosi fafaragó, népi iparművész készítette el a Mindenki kopjafáját, amit csütörtökön délután lepleztek le a városi temetőben.

Ny. L.

Fotók: Ribárszki Péter/Facebook

A fafaragó már hosszú évtizedek óta a kondorosi népi iparművészet értékeinek hagyományait ápolja. Olyan alkotásokat, szobrokat készített és készít, melyek kapcsolódnak a város történeti és népművészeti hagyományaihoz. A köztereken számos alkotása látható, ezek közül kiemelkedik az evangélikus templom kertjében található, a reformáció 500. évére készített kopjafája is. Életművét és művészeti munkásságát idén települési értékké nyilvánították.

Az ünnepi alkalmon Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere köszöntötte a köztiszteletben álló mestert, és méltatta kiemelkedő, országos szinten is elismert munkásságát.

– Önzetlen felajánlásáért ezúton is hálával és köszönettel tartozunk Zsiga bácsinak – emelte ki a polgármester. – Ígérjük, megbecsüljük műveit, vigyázunk rájuk és megőrizzük az utókornak is.

A kopjafát csütörtökön délután leplezték le a városi temetőben.

Balogh Zsigmond elmondta, aktív művészi munkásságának befejezése előtt nagy álma volt, hogy megfaragja a Mindenki kopjafáját, melynek szimbolikus jelentése van. Az alkotás egyben ábrázolja a nőt, a férfit és a gyermeket, valamint a lélek örök álmát. Kitért arra is, hogy az alkotáson helyet kapott az elmúlás szimbóluma is, mely egyben az új életet és a teremtést foglalja magában. A leleplezés után a kopjafát Tuska Tibor helyi evangélikus lelkész áldotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában