Körös-Maros Nemzeti Park

2022.10.01. 17:18

Már gyülekeznek a kék vércsék, útra kelnek Angolába

A Körös-Maros Nemzeti Park részterületein végéhez közeledik a vonulásra készülő kék vércsék gyülekezése, a legtöbb madár már útra kelt a déli tájak felé. Több ezer kilométeres vándorútjuk végén Angolába érkeznek.

A kék vércsék gyülekezése a végéhez közeledik /Fotó: kmnp.hu/

Fotó: Balla Tihamér

Mint az a nemzeti park oldalán olvasható, az idei szinkronszámlálások adatai azt mutatják, hogy a dél-alföldi tájak továbbra is fontos állomásai a vonuló kék vércséknek.

Az augusztus 24-én megkezdett, majd a továbbiakban minden szerdán végzett szinkronszámlások adatai alapján a Körös-Maros Nemzeti Parkban a legtöbb kék vércse Kardoskút és Dévaványa térségében állomásozott. Dévaványa szintén jelentős gyülekezőhelynek bizonyult. Itt két helyszínen éjszakáztak: a Szilasok határrészen, illetve Dévaványa Gyomaendrőd felőli külterületén.

Cserebökény térségében új helyszínen, egy nemes nyarason éjszakáztak. Egészen szeptember közepéig minimális (13-40) volt a számuk, de szeptember 14-én már 350-en voltak. Az ezt követő három hétben ez a nagyságrend megmaradt, legutóbb 370 példányt regisztráltak. A Kígyósi-pusztán a korábbi évekhez hasonlóan idén sem volt számottevő a kék vércsék gyülekezése. A Csanádi pusztákon és a Maros-ártérben sem voltak jelentősebb gyülekezőhelyek.

A kék vércsék gyülekezése a végéhez közeledik. Október első hetében nekivágnak több ezer kilométeres vándorútjuknak, hogy átkelve a Földközi-tenger, a Szahara és az esőerdők fölött megérkezzenek Angolába. A következő hónapokban főként majd Namíbia, Botswana és Zimbabwe területein vadásznak, hogy aztán március végén részt vegyenek a világ legnagyobb kék vércse gyülekezőjén és hazainduljanak a magyar pusztákra – közölte a Körös-Maros Nemzeti Park.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában