Komplex fejlesztés

2022.10.18. 13:55

Látványos bowlingbemutatót tartottak Gyulán

Sporttal az értelmi fogyatékossággal élő fiatalok sokoldalú fejlesztéséért címmel tartottak konferenciát és bemutatót bowlingversenyt kedden délelőtt Gyulán, a Béke sugárúti Ifjúsági Közösségi Házban.

P. G.

Herczeg János kvalifikálta magát a 2023-as Berlini Világjátékokra

Fotó: Für Henrik

Köszöntőjében dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, a program fővédnöke elmondta, a rendezvény legfőbb célja az volt, hogy bemutassa a Speciális Olimpia fejlesztési módszerét, amely sport által biztosítja az értelmi fogyatékossággal élő fiatalok sokoldalú fejlesztését. Hangsúlyozta, a városi fejlesztéseknél és beruházásoknál mindig fontos az esélyegyenlőség biztosítása.

– Ennek érdekében együttműködünk Gyula civil szervezeteivel, és ennek is köszönhető, hogy a város lassan már négy éve viseli egyetlen vidéki településként a Befogadó magyar település címet, a Fogyatékos Emberek Szervezetének Tanácsa javaslata alapján – tette hozzá. – A keddi rendezvény egy újabb lépés jelentett a helyes irányban.

 

Dr. Jády György, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) sportigazgatója elmondta, az értelmi fogyatékossággal élők között is nagyon sokan rendkívül tehetségesek a sportban. 

– Mindez bizonyos szempontból kiemelkedési esély is, amit nemzetközi és hazai versenyek lehetőségét is jelenti – tette hozzá. – Ha az iskola sporttal foglalkozik, a lemorzsolódás aránya is kisebb, ugyanis a sportélmény jobban hozzáköti a fiatalokat az iskolához. A szakember nagyon fontosnak nevezte az egészséges életmódra szoktatást, különösen a hátrányos szociális környezetben élők számára. Hozzátette, a sportnak komplex fejlesztő hatása van, illetve a védelmet is ad a fiatalok lelki problémáira. Kitért arra, hogy szövetségük harminc éve működik, jelen pillanatban huszonkét sportágban van sportolási lehetőség a kereteiken belül, és közel kétezer igazolt sportoló tartozik hozzájuk. Fő céljuk, hogy az értelmi fogyatékos emberek számára edzési, sportolási és versenyzési lehetőséget biztosítsanak. Részletesen szólt a nemzetközi és hazai versenyrendszerükről.

A tanácskozáson előadást tartott Molnár Melinda bowling szakágvezető és Nyikora Péterné MSOSZ társelnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában