Októberi kerti munkák

2022.10.04. 09:57

Lassan már készülhetünk a gyümölcsfák ültetésére

Lehűlt a levegő, ez már az ősz, szedjük az almát és a körtét, a szőlő szüretelésével is lassan végzünk. Kifőttek vagy főnek a pálinkák, készülnek a borok. Az októberi kerti munkákkal kapcsolatban Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke adott hasznos tanácsokat.

Ny. L.

Ültetés előtt nagyon fontos a talaj előkészítése is, a képen Hankó Dávid

Fotó: Bencsik Ádám

– Hamarosan következik a gyümölcsfaültetés időszaka – hangsúlyozta az elnök. – Készítsük elő a talajt, ássuk ki a megfelelő méretű ültetőgödröket, ha van rá módunk, szerezzünk be a szerves trágyát. Gondosan válasszuk ki a megfelelő fajtákat, figyelve arra is, hogy amelyiknek kell porzópár, az megkapja. Nem muszáj ugyanakkor egymás mellé ültetni a porzófajtákat.

Hankó János kitért arra, a telepítésnél figyeljünk a megfelelő mélységre, a tömörítésre, a tápanyag elosztására végül pedig az öntözésre, hogy jól beiszapoljuk a gyökérzetet. Ahol szükséges, karózzuk ki a növényeinket, hogy a szél ne tehessen kárt bennük.

Ahol esetleg a vadak okozhatnak kárt a csemetékben, ott tegyünk védőhálót a növény számára.

– Általában október 20-a után hozzák forgalomba a szabad gyökerű csemetéket, így addig így ne is nagyon keressük még a lerakatokban – ecsetelte a szakember. – Nem kell kapkodni, hiszen ültetni mindaddig lehet, amíg a nappali hőmérséklet nincs fagypont alatt. 

A zöldséges kertben takarítsuk le a területet, és hordjuk szét a trágyát, komposztot, hogy bedolgozhassuk a talajba. A díszkertekben még vágjuk a gyepet, juttassuk ki a tápanyagot, ha kell, öntözzünk. A hagymásokat ültessük el, és szintén öntözzünk, ha igénylik ezt a növények. A lehullott leveleket szedjük össze, és tegyük a zöldkukába vagy komposztáljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában