Átadó

2022.10.03. 20:16

Azt tehetnek, amit csak szeretnének az új közösségi terükön a békéscsabai fiatalok

Átadták a város által újonnan kialakított ifjúsági közösségi színteret a Széchenyi ligetben, a látogatóközpontban hétfőn, a Garabonciás napok keretében – jelképesen pár bútor összeszerelésével. Az Andrássy Úti Társaskör 2019-es bezárását követően nem volt ilyen helye a középiskolás fiataloknak, tehát ezzel egy hiányosságot pótoltak Békéscsabán.

Licska Balázs, [email protected]

A fiatalok hétfőn birtokba is vették az újonnan kialakított közösségi teret

Fotó: Bencsik Ádám

Az Andrássy Úti Társaskör 2019-ben zárt be, azóta nem volt közösségi tere a fiataloknak. Amikor az ifjúsági koncepciót készítették a városban, akkor a megkérdezett középiskolások jelentős része mondta azt, hogy kell egy hely, azaz, hogy szükségük van egy olyan térre, ahol összejöhetnek, beszélgethetnek, közösen programokat szervezhetnek. Ezt a feladatot oldotta meg, ezt az igényt elégítette ki most az önkormányzat a Széchenyi-ligetben kialakított ifjúsági közösségi színtérrel.

A látogatóközpont újabb szárnyában, az emeleti részen állandóan a fiatalok rendelkezésére áll majd az előtér, egy 34 négyzetméteres klubszoba egy teakonyhával, valamint egy 12 négyzetméteres iroda egy raktárral. Emellett alkalmanként birtokba vehetik a Réthy Zsigmond termet és a nagytermet, illetve az udvart is. A közösségi tér működtetésével a Táliber Közösségfejlesztő Alapítványt bízta meg nyáron a város, és az elmúlt hónapokban csodálatosan be is rendezték színes bútorokkal.

 

Zsótér Mária, az alapítvány elnöke elmondta, a fiatalok és a velük foglalkozó szervezetek számára lesz nyitott a közösségi tér, ahol – persze bizonyos keretek között – azt tehetnek a középiskolások, amit csak szeretnének. Az, hogy ez létrejöhetett, egy hármas együttműködésnek – az önkormányzatnak, az alapítványnak és a látogatóközpontot működtető Körösök Völgye Natúrpark Egyesületnek – köszönhető.

Hozzátette: az Andrássy Úti Társaskör egyfajta minta volt, onnan igyekeznek a Széchenyi ligetbe hozni azt a lendületet és szellemiséget, amely azt jellemezte. Bár vannak más közösségi terek is a városban, főleg egyházi fenntartásban, ez valóban olyan lesz, amit megkötések nélkül használhatnak, és fontos, hogy amit az alapítvány szakmai vezetésével velük együtt, közösen működtetnek majd.

Szarvas Péter polgármester Boros Virággal és Patay Olivérrel szerelt bútort Fotó: Bencsik Ádám

Kovács Ákos diák-alpolgármester arról beszélt, hogy jó volt Békéscsabán élnie. Mint fogalmazott, lakni mindenhol és szinte akárhogy lehet, de élni nem. Sokat álmodtak és alkottak közösen az elmúlt öt évben, a városban az ifjúság ki tud teljesedni, nincs semmi, ami a lelkük, szellemük, kreativitásuk szárnyalásának gátat szabna. Azt kérte a diáktársaitól, hogy vigyék tovább ezt a fáklyát.

Such Pál, a diákönkormányzat alelnöke szerint olyan közösségi tér született, ahol a középiskolás korosztály ki tud bontakozni, és mint mondta, hidegrázós, hogy újra létrejött egy ilyen pont. Patay Olivér, a diákönkormányzat tagja szerint a Széchenyi ligetben lévő közösségi tér segít majd sok fiatal beilleszkedésében, ő azt mondta, hogy sok barátságot, illetve szerelmet is köszönhet a diákéveinek. Boros Virág, a diákönkormányzat elnöke szerint egy olyan hely született, ami lehetőséget és otthont ad a középiskolásoknak, hogy megélhessék a fiatalságukat. 

Otthont teremtettek a középiskolásoknak

Szarvas Péter polgármester a megnyitón arról beszélt, hogy otthont teremteni nem könnyű, de szükség van egy olyan helyre, ahol lehet gondolkodni, ahol lehet tervezni a jövőt. Az önkormányzatnak adott volt a feladat, hogy egy olyan pontot találhasson az Andrássy Úti Társaskört követően, amely a városi ifjúságpolitika centruma lehet. Több helyszínt is felkerestek, és végül a Széchenyi ligetben, a látogatóközpont egyik szárnyának emeletén kötöttek ki. Úgy véli, egy igazi otthont teremtettek a fiataloknak, és azt kérte tőlük, hogy éljenek a lehetőséggel. Hangsúlyozta, szükség van az aktivitásukra, az innovatív gondolataikra ahhoz, hogy továbbra is vibráló középiskolás élet legyen Békéscsabán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában