2022.10.02. 13:59
Haluska került az asztalra Kondoroson
Több mint száz résztvevővel, számos látogatóval immáron 15. alkalommal rendezték meg a haluskanapot szombaton a kondorosi Napsugár Vendéglőben. A Kondorosi Szlovák Önkormányzat és Szlovák Klub szervezésében határon innen és túlról 20 csapat gyűlt össze, hogy idén is elkészítsék a tésztából készült finomságokat.
Fotók: Oláh Péter és Kollár Attila
Krajcsovicz Andrásné, a Békés Megyei Szlovák Önkormányzat elnöke örömét fejezte ki, hogy ismét ilyen sokan megjelentek az évtizedes múltra visszatekintő rendezvényen.
A megnyitón Zelman Ferenc, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke elmondta, az alföldi szlovákok gasztronómiai kincse nagyon gazdag, melynek része a haluska is. Az ilyen eseményeken sok praktikát és újdonságot tanulhatnak meg egymástól a különböző településekről érkezők, átadhatják tudásukat az idősebbek a fiataloknak.
Fábri Judit, az Országos Szlovák Közművelődési Központ szarvasi régiójának vezetője kifejtette, régen a haluska minden szombaton ott volt az asztalon, melyhez már pénteken hozzáfogtak a túró előkészítésével. Hozzátette, fontos, hogy sok gyermek vett részt a programon, ugyanis az idősebb generációtól átvehették a haluska készítésének szeretetét, és ezt tovább tudják vinni.
Marian Kotora, Nagysalló polgármestere megköszönte a lehetőséget, hogy a Szlovákiából érkezett csapatával két év kihagyás után újra itt lehetett. A megnyitón a kondorosi Petőfi István Általános Iskola szlovák nyelvet tanuló diákjai Pintérné Behán Márta tanítónő felkészítésével vidám, táncos műsort adtak elő, majd Sonkoly Mihályné, a Kondorosi Szlovák Klub vezetője kívánt mindenkinek jó szórakozást.
– A Hagyományőrző Haluska Nap egy időutazás, mely most is visszarepítette a felnőtteket gyermekkoruk világába, ahol a nagyszüleik kedvenc ízeit kóstolhatták meg. Szorgos kezek munkájával és csodálatos tálalásokkal sorra készültek a tésztás finomságok, hogy a jövő generációi is ismerjék, ízleljék a haluskát az idősebbek révén – ecsetelte Sonkoly Mihályné.
– A csapatok többek között brindzás, diós, mákos, rakott, káposztás, baconos, prézlis, grízes, krumplis és kapros haluskát készítettek, illetve különböző ízű derelye, sztrapacska, sőt még haluskaleves is került az asztalra.
A gyermekek is nagyon ügyesek voltak, az idősebbek tanácsait megfogadva a fiatal kezek is formás tésztalevelet gyúrtak és nyújtotta, valamint a vágásban is szépen összedolgoztak. A nap folyamán egy férficsapat is indult, ők is nagyszerűen teljesítettek.
Az öttagú zsűri, Fábri Judit, Boldis Gábor, Hricz Elvira, Kotora Andrea és Tóth Klára mind a 20 csapatot díjazta, megköszönve munkájukat, melynek hagyományőrző és generációkról generációkra átörökítő szerepét külön kiemelték.
A rendezvény zárásaként Krajcsovicz Andrásné megköszönte mindenkinek a programon való részvételt. A szlovák nemzetiségi önkormányzatok munkájának segítségeként kérte, hogy aki szlovák nemzetiséghez tartozónak vallja magát az a közelgő népszámláláson (a magyar mellett) a szlovákot is jelölje majd meg. A 15. Kondorosi Hagyományőrző Haluska Nap a „Jövőre, veletek, ugyanitt” gondolattal, nagyon jó hangulatban zárult.