Békési Kolbászvigalom

2022.10.07. 11:27

Óvodások és iskolások gyúrták a kolbászt Békésen – galériával

A gyermekek számára szervezett kolbászkészítő versennyel pénteken megkezdődött a harmadik Békési Kolbászvigalom. Az eseményen tizennyolc csapat, óvodások és iskolások „álltak” rajthoz, remek hangulatot teremtve a rendezvénynek helyet adó sportcsarnokban.

Papp Gábor, [email protected]

Gyerekek, óvodások és iskolások készítettek kolbászt a vigalmon

Fotó: Für Henrik

Mindenki győzött, aki eljött a kolbászvigalomra – ezekkel a szavakkal köszöntötte a megjelenteket Kálmán Tibor. Békés polgármestere elmondta, hálásak mind a fiataloknak, mind a pedagógusoknak és a szülőknek, amiért bekapcsolódtak a rendezvénybe, és ezzel segítenek megőrizni az országos összehasonlításban is a legjobbak közé tartozó békési kolbász hagyományait.

– Fontos, hogy ezt az értéket és a kapcsolódó munkafolyamatot is megtartsuk – tette hozzá. – A kolbászvigalom az egyik legfontosabb hagyományőrző program a városban, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne felejtsük el, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk, hogy milyen agrártradíciókkal rendelkezünk. Városunk nagyon nagy kolbásztöltő múlttal rendelkezik, és fontos, hogy ez megmaradjon. Biztos vagyok benne, hogy ilyenkor a felnőttek is felidézik, újraélik gyermekkori emlékeiket.

Polgár Zoltán alpolgármester, az esemény főszervezője elmondta, a rendezvény legfőbb célja, hogy Békés értékes gasztronómiáját egy közösségépítő és hagyományőrző rendezvényen állítsák a középpontba. Mint kiemelte, nagyon lényegesnek tartják, hogy a gyerekek már egészen kiskorukban megismerjék a kolbászkészítés módját és a hozzáfűződő tradíciókat. A vigalom első napja ezért is szól a helyi óvodásokról és általános iskolásokról.

Varsandán Áron, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola tanítója lapunknak elmondta, munkatársával, Fesető Eszterrel mindig is fontosnak tartották a hagyományok ápolását. Diákjaikkal jártak a Csabai kolbászfesztiválon, majd a Békési kolbászvigalom kezdete óta ezen az eseményen is részt vesznek. Mint elárulta, alsó tagozatos gyerekekkel érkeztek a rendezvényre, akik imádják a kolbászgyúrást, és szülők is besegítettek a közös munkába.

Nagyon fontos a hagyományőrzés

Vég Gábor, a Szegedi Kis István intézmény általános iskolai intézményegység-vezetője elmondta, a hagyományőrzés miatt nagyon fontosnak tartják, hogy jelen legyenek a programon. Hangsúlyozta, Békésen óriási tradíciói vannak a kolbászkészítésnek, mindenkinek van saját receptje, minden háztartásban egy kicsit másként készítik a finomságot. Az intézményből egyébként hat csapat kapcsolódott be a programba az óvodásoktól és az iskolásokig, Vég Gábor egy megszokott, összeszokott társasággal gyúrta és töltötte a kolbászt. 

Az eseményen volt arcfestés, álarckészítés, kézműves foglalkozás, a gyerekek találkozhattak Pasenkó bohóccal és fellépett Bodrogközy Rita.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában