Megemlékezés

2022.10.17. 17:18

Hadifogságban készített rajzokból nyílt kiállítás Békéscsabán

Jakuba János szovjet hadifogságban készült képeiből nyílt kiállítás hétfőn a megyei könyvtárban, ahol ennek apropóján a városvédő és városszépítő egyesület megemlékezést is tartott, felelevenítve a második világháború békéscsabai eseményeit.

L. B.

Komáromi István, nyugalmazott gimnáziumi igazgató

Fotó: Für Henrik

Jakuba János 1909-ben született Békéscsabán és 1974-ben hunyt el Budapesten. Általános és középiskoláit itt, majd a Képzőművészeti Főiskolát a fővárosban végezte. 1943-ban lett katona, hadnagyi rendfokozatot kapott – ismertette Mészáros Zsuzsanna, az egyesület alelnöke. A művész 1945. február 12-én került hadifogságba, ahonnan 1947. július 15-én szabadult. A táborban számtalan ceruza- és tintarajzot készített, közülük sok épségben hazakerült, és mindez egyedülálló a magyar képzőművészet történetében. Ezen alkotások képezik a mostani tárlat anyagát.

Mészáros Zsuzsanna mesélt Jakuba János alkotásairól
Fotós: Für Henrik

– A hadifogságról tudósítanak ezek a képek – emelte ki Mészáros Zsuzsanna, hozzátéve, Jakuba János ott sem veszítette el művészeti kedvét. Gyönyörű műveket készített egy szörnyű világból, a borzalmat is szépen ábrázolta. Az egyesület alelnöke elmondta: a békéscsabai múzeum tíz, külön a város pedig négy képét őrzi, és a Dobozi út környékén utcát neveztek el a Munkácsy-díjas művészről, aki a második világháború után az Iparművészeti Főiskolán oktatott, 1965-től pedig Szentendrén volt műterme.

– Békéscsabát 1944. szeptember 21-én bombázták az angolszász gépek – mondta Komáromi István, az Andrássy Gyula gimnázium nyugalmazott igazgatója. Akkor a vasútállomáson tizenhat mozdony és ötszáz vagon várakozott. A repülők Dél-Olaszországban szálltak fel, hatszáz gép jött Békéscsaba felé, amelyek néhány perc alatt biztosan ledobtak hatszáz bombát. Bár a szerelvények komoly károkat szenvedtek, a főépület viszonylag épen megmaradt. Ugyanakkor megsemmisült a Kakas szálló és a jaminai római katolikus templom is, több százan vesztették életüket.

A szovjet tankok 1944. október 6-án vonultak át a városon, a Corvin utca felől érkeztek, Mezőberény felé távoztak. Noha inkább csak átvonultak Békéscsabán a harckocsik, azért voltak lövöldözések és emiatt áldozatok is. Hangsúlyozta: sok békéscsabai katona harcolt a frontokon, sokan elestek, sokan kerültek hadifogságba, ahonnan soha nem tértek haza. Az áldozatok emlékét a Szabadság téren táblák őrzik, amelyeken 580 név szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában