Pedagógusok

2022.10.19. 14:12

Előrelépésnek tekintik a tervezett béremelést, de várható még tiltakozás Békésben is

Mire számíthatnak a pedagógusok, honnan hova jutottak a sztrájktárgyalásokkal – erről beszélt szerdán Békéscsabán Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Békés megyei szervezet rendezvényén, hozzátéve: Békés megyében is várhatók sztrájkok, megmozdulások a közeljövőben.

Totyik Tamás

Forrás: MW-archív

A bejelentett és tervezett béremelést jelentős előrelépésnek tekinti. Hangsúlyozta: a pályakezdőknél is komoly béremelésre lenne szükség, mivel három-négyszer többen távoznak a rendszerből, mint lépnek be, ami működési problémákhoz vezethet. A technikai dolgozók, a nevelés, oktatást segítők bérét ugyancsak szükséges rendezni. Ugyanakkor nem csak a béremelésért küzdenek, szeretnék, ha a tananyag mennyisége, a diákok terhei is csökkennének. Szerinte a megfogalmazott gazdasági célokat az oktatás mai állapotával nem érheti el az ország.

Kitért arra is, fel kell készülniük arra is, ha – ahogy a szakképzésben oktatók –, úgy a köznevelésben dolgozók esetében is megszűnik a közalkalmazotti jogviszony, és a Munka törvénykönyve hatálya alá tartoznak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában