Újra látogatható

2022.10.13. 13:45

Átadták a felújított Munkácsy Emlékházat Békéscsabán – galériával

Ünnepélyesen is átadták csütörtökön a pár hete újra látogatható, a közelmúltban teljeskörűen felújított Munkácsy Emlékházat, a Munkácsy Negyed ékszeres dobozát Békéscsabán. Amellett, hogy a kiállításon megismerhető a kisnemesi élet, a festőfejedelem huszonegy eredeti alkotása is megtekinthető.

Licska Balázs

A megújult emlékházat dr. Virág Zsolt, Vincze Máté és Szarvas Péter adta át ünnepélyesen

Fotó: Bencsik Ádám

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy amikor a Modern Városok Program tervezett békéscsabai fejlesztéseiről tárgyaltak 2016-ban, hangsúlyozták, hogy a város igazi kultúrkinccsel rendelkezik, és célként fogalmazták meg, hogy erre alapozva alakítsák ki a Munkácsy Negyedet – és ne csak infrastrukturális beruházásokat valósítsanak meg, hanem kulturális attrakciókat is hozzanak létre. Az elmúlt években közterületet korszerűsítettek, köztéri szobrokat állítottak, hidakat újítottak fel, és most újul meg az Urszinyi-Beliczey-kúria, amely majd a Napsugár bábszínháznak ad otthont.

Hozzátette, Munkácsy Mihály kisgyermekként sokszor megfordult a mai emlékházban, a Steiner-Omaszta-kúriában, ahol akkoriban Steiner Jakab élt feleségével, Reök Saroltával, azaz a festőfejedelem nagynénjével. A rezidencia később az Omaszta család birtokába került, majd 1950-ben az épületet államosították és nem idő illő feladatokra használták. 1994-ben alakították ki benne a Munkácsy Emlékházat, hogy bemutathassák a művész örökségét, relikviáit. A most véget ért fejlesztés pedig amellett, hogy építészeti rekonstrukciót foglalt magában, azt is lehetővé tette, hogy kulturális kincset mutathassanak be benne.

– Békéscsaba büszke Munkácsy Mihályra, aki innen indult el a világhírnév felé, és aki többször visszatért a városra és mindig szívesen emlékezett az itt szerzett élményeire – hangsúlyozta Szarvas Péter polgármester. A városban múzeum, utca és tér viseli a festőfejedelem nevét. A megyeszékhelyen a művész negyven eredeti alkotása látható: 19 a múzeumban, 21 az emlékházban. Azzal zárta: a Steiner-Omaszta-kúriában – amely egyébként a Wenckheim turista- és kerékpárút egyik állomása is – ötvöződik az építészeti és a kulturális érték, és ezt érdemes bemutatni azoknak, akik érdeklődnek a kultúra, Munkácsy Mihály művészete iránt.

Bár Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nem tudott részt venni az ünnepségen, tolmácsolták a gondolatait. Emlékeztetett, hogy Békéscsaba a Modern Városok Program legnagyobb nyertese, hiszen utak, járdák újulnak meg, zajlik a vásártér fejlesztése, ipari parkok születtek, épül a Wenckheim turista- és kerékpárút. Ezek mellett Munkácsy Mihály művészeti hagyatékát őrzi a Munkácsy-negyed. Kiemelte: az értékeket nem csak vitrinbe zárva lehet őrizni, érdemes azokat emberközeli módon bemutatni, az értékek attrakciókként szolgálhatnak.

– Sokadik mérföldkőhöz érkezett a Munkácsy-negyed – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Vincze Máté szerint a Munkácsy Negyed kiváló példa arra, hogy miként lehet a kultúrát és a turizmust együtt tervezni, majd az elképzeléseket megvalósítani. Úgy véli, összefonódott Munkácsy Mihály és a város, és felelevenítette, hogy a festőfejedelem kisgyermekként az evangélikus templomok tornyait látva érkezett meg a településre, és hogy a kúriában nagynénje, Reök Sarolta, testvére, Gizella, valamint Steiner Jakab várta. Úgy véli, a Munkácsy Negyed a helyi identitás erősítésében szintén fontos szerepet játszik, és egy olyan kulturális érték, amelyet turisztikai szempontból érdemes megmutatni.

Kávézót, cukrászdát is kialakítottak

A Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezetője, dr. Virág Zsolt elmondta, Békés megye mai területén egykor 260 kastély, kúria állt, ezek közül 87 maradt meg. Számos megújult közülük az elmúlt időszakban. A Munkácsy Emlékházban véget ért fejlesztést a tematika miatt hiánypótlónak, unikálisnak – és emiatt országos jelentőségűnek – nevezte. A látogatókat érdekli, hogy a nemesi családok miként töltötték a hétköznapokat, miként biztosították a rezidenciák üzemszerű működését. Aki betér az emlékházba, azt érezheti, hogy vendégségbe érkezett. Megismerheti – többek között kisfilmek révén, érintőképernyők segítségével – a kúria és a család történetét, Munkácsy Mihály életét, azokat az anekdotákat, amelyek a tárlat savát-borsát jelentik, valamint azt az atmoszférát, hogy milyen volt akkor a település. Bővítették a szolgáltatások körét kávézóval, cukrászdával, megújult az ajándékbolt, illetve a múzeumpedagógiai foglalkoztatóba újabb program készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában