Gyúrás

2022.10.08. 14:22

A vajdasági Magyarittabéről is érkeztek a Békési Kolbászvigalomra - galériával

Közel negyven csapat vett részt a Békési Kolbászvigalom szombat délelőtti kolbászkészítő versenyén. A rendezvény családias légkörben, a szokásoknak megfelelően bulizós hangulatban telik, miközben folyamatosan népszerű előadók lépnek színpadra.

Papp Gábor, [email protected]

Fotó: Jenei Péter

A résztvevő csapatok már a szombat reggeli órákban megtöltötték a programnak helyet adó békési sportcsarnokot, és folyamatosan szól a kolbászgyúráshoz passzoló és a jó hangulatot biztosító muzsika. 

Polgár Zoltán alpolgármester, az esemény főszervezője elmondta, a résztvevők nyolcvan százaléka békésiként vett részt a programon, de természetesen érkeztek csapatok a testvértelepülésekről, az erdélyi Gyergyószentmiklósról és a vajdasági Magyarittabéről is.

– Szeretnénk, ha a kolbászvigalom folyamatosan fejlődne, bővülne, de ezzel párhuzamosan megtartaná azt a családias hangulatát is, ami a tradicionális disznótoroknak is a sajátja – tette hozzá.

Kálmán Tibor, Békés polgármestere a helyi Fidesz, KDNP és Fidelitas csapatában gyúrta a kolbászt. 

– Nagyon fontos eseményről van szó, ami az ember lelkének és a hagyományok megőrzésének is jót tesz – fogalmazott. – Ahogy körbejártam a csapatokat, láttam, hogy mindenki nagyon készült, és mindenki elhozta egyedi receptjét. Mint elárulta, ők a Békésről elszármazott, a Dunántúlon egyre sikeresebb hentesüzemet működtető Püski László receptje és különleges fűszerei segítségével készítették a kolbászt.

A békési reformátusok csapata is ott volt a kolbászkészítő versenyen. Molnár Máté református lelkipásztor elmondta, lényegesnek tartják, hogy jelen legyenek a város körforgásában, a különböző rendezvényeken, hogy megmutassák, összetartoznak valamennyi békésivel. Molnár Máté elárulta, 12 fős csapattal érkeztek, akik közül hárman kiválóan ismerik a kolbászkészítés csínját-bínját, így ők állították össze a kolbász titkos receptjét is.

Kerekes József, Magyarittabé polgármestere elmondta, a kiváló testvértelepülési kapcsolatok miatt fontosnak tartották, hogy részt vegyenek a rendezvényen, s héttagú csapattal látogattak el Békésre. Kiemelte, 1786-ban Békésről és környékéről is érkeztek Ittabére. – Ezért és nagyszerű vendéglátás miatt is mindig úgy érezzük, hazaérkeztünk – fogalmazott.

Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere elárulta, ötfős csapattal jöttek, hogy megtöltsék azt a kolbászt, amilyet Székelyföldön is készíteni szoktak. Kérdésünkre kitért arra, Gyergyóban tartják azt a szüleiktől örökölt szokást, hogy télen mindig levágnak egy-két disznót, aminek húsa a háztáji tartása miatt más ízű is, mint amit a boltban lehet vásárolni. – Így megőrizzük a hagyományos ízeket és szokásokat, azt, hogy a disznóvágás összehozza a családokat, a rokonságot, a baráti társaságokat, éppen úgy, mint Békési Kolbászvigalmon – tette hozzá.

Népszerű előadók a színpadon

Az eseményen felléptek a Fásy Mulató előadói, Nótár Mary, Márió, Szandi, a Karthago, az Irigy Hónaljmirigy, a Digital együttes, Jankó és Milán, este pedig Dj. Doiminque érkezik Gáspár Lacival, Auguszt Bárióval, Peter Sramekkal.

Fásy Ádám lapunknak úgy fogalmazott, megyeiként hazai környezetbe érkezett, a békési emberek szeretetét élvezhette, aminél nagyobb dolog nincs számára. – Gyermekkoromban Gyomán édesapám hét-nyolc disznót is levágott évente, a kolbászkészítés, a hús feldolgozása, szinte belénk ivódott. A zsűri tagjaként elárulta, nagyszerűen felkészült, ötletes díszletekkel, egységesen megjelenő csapatokkal, kiváló ízekkel találkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában