Dr. Pálmai Tamás

2022.10.06. 15:09

A szív és a nemzet miatt is fontosnak tartják a felekezeti hovatartozásra irányuló válasz megjelölését Békésen

Október 1-jén elkezdődött az országos népszámlálás. Az ebben szereplő, vallási meggyőződésre vonatkozó adatok az egyházak társadalmi jelenlétének objektív megítélésében fontos szerepet játszanak. Ezért a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) arra buzdít minden megkeresztelt magyar állampolgárt, hogy bátran és örömmel válaszoljon a felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdésre.

P. G.

Dr Pálmai Tamás

Fotó: Archív fotó

Mai világunk a szekularizáció ellenére ezer szállal kötődik keresztény tradícióinkhoz. Ünnepeink java része egyházi gyökerekből nőtt ki, és ezek olyan, életünket is meghatározó fontos alkalmak, amikor a családok is egybegyűlnek. Történelmünk, irodalmunk, képzőművészetünk is megmagyarázhatatlanul szegényebb lenne a keresztény hagyományok nélkül. Ugyancsak megtapasztalhatjuk, hogy az élet nagy eseményeinél ma is jelen van az egyház, hiszen hazánkban az európai országokhoz képest magas a keresztségben részesülők aránya – fogalmazott közleményében a KÉSZ.

Dr. Pálmai Tamás, a KÉSZ békési képviselője hírportálunknak elmondta, felhívásukkal csatlakoztak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kiadványához.

– Az elmúlt évtizedekben hol azért, mert más rendszer volt, hol más okokból, de nem igazán kérdeztek rá a vallási hovatartozásra – tette hozzá. – Előfordult, hogy egyes kérdezőbiztosok szinte sugallták, hogy arról nem kell nyilatkozni. Most ez egy olyan lehetőség, amilyenre régen nem volt példa, szabadon és nyugodtan el lehet mindezt mondani.

Dr. Pálmai Tamás kiemelte, egész Magyarország unikumnak számít Európában, mert megmaradt a szíve, a józan esze, még tudja, mint jelent a nemzet, mit jelent a hit. Nagyon fontos lenne, hogy mindezt a népszámlálás is alátámassza, különösen azért, mert kontinensszerte, így Németországban, Svájcban, Ausztriában is fogynak a hívek. Lényeges felmutatnunk, hogy ellenkező irányban haladunk, és hiszünk istenben. Ez erősíti a magyarságot, és a lelkünknek is jót tesz. Talán a népszámlálás olyan embereket is megmozdít, akik nem vagy csak ritkán járnak istentiszteletre, és talán arra ösztönzi őket, hogy gyakrabban tegyék. Fontos, hogy az őrülettel szemben ellenpéldát mutassunk. 

A népszámlálási kérdőívet online ITT tudja kitölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában