Aranyérem

2022.10.12. 19:21

A Nóri szelet lett Békés kedvenc sütije

Csumpila Gábor „Nóri szelet” fantázianevű különlegessége nyerte a Békés kedvenc sütije versenyt. A beérkezett tizenkét kiváló ínyencséget szerdán délután zsűrizték a helyi polgármesteri hivatal dísztermében a város cukrászmesterei.

Papp Gábor [email protected]

/Fotók: Bencsik Ádám/

A békési önkormányzat a lakossági igényeket és a helyi cukrászok visszajelzését is figyelembe véve idén kicsit módosítva hirdette meg a Békés tortája versenyt, és ebben az évben Békés kedvenc süteményét kerestük meg a város kiváló cukrászmesterei segítségével – nyilatkozta Polgár Zoltán alpolgármester, főszervező. Mint elmondta, elsősorban Békésről, illetve közeli településekről, így Muronyból és Köröstarcsáról összesen tizenkét ínyencséget vittek be készítőik a megmérettetésnek helyet adó polgármesteri hivatal dísztermébe. 

Többen is családjuk kedvencét készítették el, volt, aki még a nagymamája által írt recept alapján sütötte meg a finomságot. Hozzátette, a zsűrit ezúttal is a település kiváló cukrászmesterei, Mucsiné Fodor Hajnalka ötletgazda, Nagy Lajos, Lagzi János, Sipaki István és Juhász Zoltán alkották.

A versenyzők a szakmai zsűritől előzetesen egy személyes találkozó keretében megkapták a szükséges instrukciókat, így a készítés során már ezek a tanácsok is segítették őket.

A zsűri a külalakot, az ízvilágot, a kreativitást, az ízvilágot és az összbenyomást is vizsgálta.

Polgár Zoltán elmondta, a győztes süteményt a helyi cukrászdákban fogják értékesíteni az év végéig, a bevételből pedig ismét az Esély Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesületet fogják támogatni, ahogy a Békés tortája program során eddig is történt. 

Mucsiné Fodor Hajnalka, a megmérettetés ötletgazdája, cukrászmester, a zsűri tagja lapunknak elmondta, a szezonalitásnak megfelelően többen használtak diót, illetve mogyorót a süteményük elkészítéséhez. 

– Nagyon szép alkotások érkeztek, amelyek közül több is kifejezetten elnyerte a tetszésünket, és az ízük nagyszerűen megfelelt annak, amit a küllemük alapján várni lehetett – fogalmazott a szakember. Kiemelte, idén talán még a tavalyinál is nehezebb döntés várt rájuk, hiszen egy évvel ezelőtt két-három torta volt versenyben az első helyért, míg idén négy-öt sütemény is. Mucsiné Fodor Hajnalka elárulta, a külalakot, az ízvilágot, a kreativitást és az összbenyomást is vizsgálták, és a legfontosabbnak természetesen az íz számított a szempontok közül.

A zsűri döntése értelmében az első helyet Csumpila Gábor „Nóri szelet” nevű süteménye érdemelte ki. Második helyen végzett Tar-Kálmán Barbara „Pisztácia varázsa” nevű süteményével, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Faragó Katalin állhatott fel „Unokák kedvence” elnevezésű süteményével. Az első helyezett 50 ezer, a második helyezett 30 ezer, a harmadik helyezett 20 ezer forintos vásárlási utalványt vehetett át.

Több versenyző is használt diót, illetve mogyorót a süteményük elkészítéséhez. 

A cukrászmesterek különdíjai a következőképpen alakultak: Nagy Lajos különdíjasa Máté Ferencné „Csoki Álom” fantázia nevű süteménye, Sipaki István különdíja Kocsor Sándorné „Diós-Narancsos kockája”, Lagzi János különdíjasa Szabó Ildikó „Mézes-citromos szelete”, Juhász Zoltán különdíjasa Hegyesi Sándorné „Finom szelete” lett. 

Felesége inspirálta a győztest

Csumpila Gábor elmondta, hogy a sütemény elkészítését felesége, Nóri inspirálta. Mint elárulta, van két gyermekük, és nagyon szeretik az édes dolgokat, imádják a mogyorót, ami a finomságnak is fontos összetevője. A békési fiatalember egyébként sokat süt-főz, munkáját tekintve pedig egészségügyi dolgozó, a vérellátó állomáson dolgozik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában