Falunap

2022.09.24. 09:36

Ünnepelnek a gádorosiak, helyi iparost is köszöntöttek – galériával

Falunapi programsorozatukat pénteken délután ünnepi pillanatokkal indították el a gádorosiak. Az önkormányzat nevében dr. Szilágyi Tibor polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd felidézte a település történetét, köszönetét fejezte ki a meglévő testvéri és partneri kapcsolataik ápolása jegyében megjelenteknek, hogy együtt ünnepelnek a községgel.

Cs. I.

Dr. Szilágyi Tibor

Fotó: Cs. I.

A gádorosiak 2001 óta minden év szeptember utolsó hétvégéjén ünneplik a község újratelepítését. 196 esztendeje annak, hogy a tatárjárás idején elpusztult település helyére báró dezséri Rudnyánszky Sándor, Békés Vármegye főjegyzője 1826. szeptember 29-én 40 telekhely kimérésével 30 orosházi, illetve szentesi telepessel szerződést kötve létrehozták Bánfalva települést és erre a területre új lakók érkeztek. Újra benépesült ez a vidék, 1901-től a Gádoros nevet kapta. Ezen a napon emlékeznek azokra, akik Gádorost alapították s azokra, akik ezen a vidéken otthont teremtettek.

 – Újra eltelt egy mozgalmas, új kihívásokkal teli év, új kihívásokkal teli jövő elé nézünk. Hiszem, hogy a gádorosiak összefogásával a településünk átvészeli a nehéz időszakot is. A válság átvészeléséhez nagy segítséget jelentett, hogy az elmúlt egy évben az önkormányzat sikeresen pályázott, így újra pozitív változások kezdődtek. A Magyar Falu Programnak és az Európai Unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának köszönhetően, az előttünk álló évben megújulhat a Tóth Asszony-féle közösségi ház, felújítjuk a Kossuth utcai csapadékvíz elvezető hálózat és a kultúrház tetőszerkezete új vízszigetelést kap. 

 – Megépülhet a településünkön a szolgáltatóház és az autómosó. Még az idén befejeződik a bölcsőde építése és a régi Kossuth utcai Óvoda épülete újra gyerekzsivajtól lesz hangos. Egy valamit tudnunk kell: a mai kor felnőttje nem magának, hanem annak az elmúlt egy évben is született 33 gyermeknek építi Gádorost, akiket felköszöntünk – fogalmazott ünnepi beszédében a polgármester, aki átadta a Gádoros Nagyközségért kitüntető címmel járó elismerő díszoklevelet a helyi gazdaság életében betöltött kiemelkedő tevékenységéért, példamutató szorgalmáért, életútjáért Snell Lajos Mihály járműjavítónak. Gádoroson nincs, aki ne ismerné. Iparos tevékenységét a szakma megszerzése óta a településen végzi szakmai alázattal, hivatásszeretettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában