Összefogás

2022.09.19. 12:18

Tovább erősítik a polgárőrség egységét Békés megyében

Egység, összefogás, takarékoskodás és gondoskodás egymásról. Egyebek mellett ezek szerepelnek abban a 12 pontban, amelyben az Országos Polgárőr Szövetség elnöke fogalmazta meg hitvallását és kéréseit a most következő nehéz időszak előtt. Dr. Túrós András minderről a Járási Polgárőr Koordinátorok III. Fórumán beszélt szombaton, Budapesten – erről az OPSZ tájékoztatott.

P. G.

Az egység, összefogás, takarékoskodás és gondoskodás kérdését is érintették /Fotó: OPSZ/

Mint az elnök hangsúlyozta, bár a polgárőrség aranykorát éli és szakmailag, emberileg, anyagilag is sikerei csúcsán van, de az új helyzet, a közeli háború, az egyre növekvő infláció, az energiaválság, vagy a migrációs nyomás ismét próba elé állítja a szövetséget.

– Ebben az időszakban is szeretnénk fenntartani a polgárőrség működését, de a nehezebb időszak másfajta hozzáállást igényel – mondta, majd felsorolta kéréseit, hitvallását, amelyeket 12 pontba foglalt. A teljesség igénye nélkül fontosnak nevezte a polgárőrség egységének megőrzését, és – hozzátette – annak erősítését a siker egyik legfontosabb zálogának tekinti. Az egység az identitásban mutatkozik meg elsősorban, az egységes formaruhában, oktatásban, szakmai célkitűzésben, eszmeiségben, barátságban.   Kitért arra, hogy 2023 végéig további 100 új polgárőr egyesületet kell létrehozni, hiszen 1100-1200 településen nincs jelen a polgárőrség. Gondoskodni kell az idősebb polgárőrökről.

– A fiatalítás nem lehetőség, hanem minden egyesületnek kötelessége. A településeken legyenek a polgárőr egyesületek a közösségi élet központjai – fogalmazott.

Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének (BMPSZ) elnöke lapunknak elmondta, természetesen az elnöki iránymutatásnak megfelelőnek tovább fogják népszerűsíteni a polgárőrséget mind a fiatalok, mind az idősebbek körében, azokon a településeken pedig, ahol nem működik polgárőrség, igyekeznek azokat megszervezni. Szólt arról, hogy természetesen ebbe a munkába a lovas tagozatot is bevonják, hiszen tevékenységük vonzó lehet a fiatalabbak számára is. Gyarmati Sándor kérdésünkre kifejtette, a határőr tagozatot határvadász tagozattá szervezik át.

– Polgárőreink már korábban is jelentős munkát végeztek a határokon, ezt az új működési formában is tovább folytatják – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában