DALERD Zrt.

2022.09.21. 09:53

Sokan szeretnének maximált áras tűzifát venni Békésben

Már az első napon, azaz szeptember 19-én, hétfőn rendkívül sok érdeklődő kereste meg a DALERD Zrt.-t a maximált áras tűzifa beszerzésével kapcsolatban. Csak azon a napon közel 13 ezer köbméter tűzifa vásárlási szándékáról érkezett bejelentés – tájékoztatta hírportálunkat Fazekas József, a cég vezérigazgató-helyettese.

P. G.

Egy nap alatt annyi igény érkezett be, ami az ország legkevésbé erdősült vidékén közel fél év tűzifa termelésének megfelelő mennyiséget jelent

Fotó: MW-archív

A szakember emlékeztetett arra, hogy az állami erdészeti társaságok általi tűzifa alapanyag lakossági forgalmazásának egyes kérdéseiről című kormányrendelet részletesen szabályozza az állami erdőgazdaságoknál igényelhető maximált áras tűzifa beszerzési lehetőséget, amiről részletes információt tettek közzé a DALERD Zrt. honlapjának főoldalán is. Mint kiemelte, Békés megyében a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. Gyula Kárpát u. 4. sz alatti irodájában lehet közvetlenül érdeklődni telefonon, e-maillen, vagy személyesen. Hozzátette, az első napon, azaz szeptember 19.-én rendkívül nagy számú érdeklődő kereste meg őket. Csak ezen a napon közel 13 ezer köbméter tűzifa vásárlási szándékáról érkezett bejelentés. Ekkora igény kezelése rendkívül nagy munkát jelent, egyelőre a megkeresések regisztrációja, és az érdeklődők tájékoztatása indult meg.

A szakember kiemelte a kormányrendelet legfontosabb jellemzőit. 

– A kormányrendelet célja, hogy az eddig még tűzifához nem jutó magán személyek tűzifához jutását segítse, és egyben csökkentse az ország fosszilis energiahordozó felhasználását – fogalmazott. – A rendelet szerint a 2022. május 1. és 2023. április 15. közötti időszakban van lehetősége az érdeklődőknek saját felhasználási célra állami erdészeti társaságtól a kedvezményes, összesen legfeljebb 10 erdei köbméternyi tűzifa beszerzésére az erdőgazdaság fafaj összetétele és a készlet függvényében. Vagyis aki május óta már az erdőgazdaságnál megvásárolta az idei fűtési szezonra szükséges fáját, az az eddigivel együtt összesen 10 köbméter mennyiségig vehet újat kedvezményesen. 

Sok olyan igénylővel találkoztunk, aki a jövő évi fáját szeretné most beszerezni. Őket arra kérjük, ezt ne most tegyék meg! Egy nap alatt annyi igény érkezett be, ami az ország legkevésbé erdősült vidékén közel fél év tűzifa termelésének megfelelő mennyiséget jelent. Ennek kiszolgálása csak folyamatosan, a most zajló fakitermelésekből kikerülő anyag felhasználásával lehetséges.

Az akció keretében hengeres tűzifát lehet vásárolni egy-, illetve kétméteres hosszúságban. Keménylombos fafaj esetében 30 ezer forint/köbméter, lágylombos fa esetében 19 ezer forint/köbméter egységáron. A tűzifa elszállításáról a vevőnek kell gondoskodnia saját költségén. Szállításra a faanyagot lehetőség szerint az igénylő lakhelyéhez legközelebb lévő erdei rakodóról adják ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában