Turizmus

2022.09.21. 16:00

Sokan szálltak biciklivel vonatra Békésben is

Idén nyáron, június 1. és augusztus 31. között összesen 11 ezer 310 olyan jegyet és bérletet értékesített a MÁV-START, amely az utazás kiindulási vagy végpontja miatt köthető Békés megyéhez. Közleményében a vasúttársaság arról adott tájékoztatást, hogy az ősz beköszöntével, a hűvösebb időjárást kedvelő kerékpárosoknak továbbra is ajánlott a legkedveltebb úti célok megközelítése az országban vonattal.

Papp Gábor-Vásári Erzsébet, [email protected]

Fotó: shutterstock.com

Ehhez kiemelt kedvcsináló, hogy a MÁV-START, a GYSEV és a MÁV-HÉV az Európai Mobilitási Hét szeptember 22-ig tartó teljes ideje alatt díjmentes kerékpárszállítási lehetőséget biztosít utasai számára az erre alkalmas hazai járatain. A Technológiai és Ipari Minisztérium elrendelte, hogy azokon a vasúti járatokon, ahol lehet biciklit szállítani, nulla forintba kerüljön a kerékpárjegy. A díjmentes jegyek a pénztárakban, az automatákból és az online felületeken is válthatók, a szállítás csak azzal együtt díjmentes. A 20” feletti kerékátmérővel rendelkező kerékpárok szállítása esetén kell megvásárolni a díjmentes kerékpárjegyet. Ha a vonat kerékpárhely-foglalással vehető igénybe, a vonatra szóló kerékpár-helyjegyet továbbra is meg kell venni.

Mint megtudtuk, idén nyáron, június 1. és augusztus 31. között összesen több mint 511 ezer kerékpáros jegyet, bérletet és helyjegyet értékesített a MÁV-START. Ezek közül 11 310 köthető Békés megyéhez a rajta szereplő viszonylat kiindulási vagy végpontja miatt.

Fábián Tamás, a gyulai Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, a cégük által működtetett kiállítóhelyet is felkeresik kerékpáros turisták, olyanok is, akik vasúton biciklijeiket szállítva érkeznek hozzájuk, bár ők általában Békéscsabáról tekernek át Gyulára. A vendégek gyakran táborjellegű programok vagy csillagtúrák részeként látogatnak el hozzájuk.

Teenager,Girl,With,Backpack,And,Bike,Standing,On,Metro,Station
Vannak, akik már eleve kerékpárral jönnek, mások itt bérelnek biciklit /Illusztráció: Shutterstock/

A legnagyobb ilyen létszámú csoport egy mintegy félszáz turistából álló volt. Fábián Tamás kérdésünkre kiemelte, elsősorban iskolások érkeznek természetesen pedagógusok kíséretével, de olyanra is akadt példa, hogy kifejezetten felnőttek keresték fel a várat, az Almásy-kastélyt kerékpárral. A szakember kitért arra, hogy a környezet jól felszerelt kerékpártárolókkal, az Almásy-kastély kávézó és előtti és Stefánia-szárny sarkán található részen is található ilyen létesítmény.

Információink szerint sok csoport vonattal érkezik Békés megyébe, majd itt bérel kerékpárokat, amire több településen is kiváló lehetőség nyílik. Ezt követően keresik fel térségünk nevezetességeit. A Békés-Dánfokról induló vízi- és kerékpáros vándortáborok ennek kiváló példáját jelentik.

Egy Békés megyei túraszervező szakembertől megtudtuk, vonatja válogatja, hogy miként lehet kerékpárral vonaton eljutni különböző helyekre Békés megyéből, illetve Békésbe. Mint elmondta, a hagyományos, Békéscsaba és Budapest között közlekedő szerelvényeken általában mintegy négy kerékpár elhelyezésére van lehetőség, az IC-vagonok már jobban alkalmasak erre, ugyanakkor igény szerint, előzetes jelzések alapján a MÁV beállít kerékpáros kocsit, ami nagyobb csoportok számára is alkalmas.

Szarvason számítanak a kerékpárosokra

Szarvason majd 29 kilométernyi már meglévő, és nemrég felújított kerékpárút van, amit lakossági és turisztikai igények alapján hamarosan további, összesen 4,7 kilométernyi új bicikliúttal bővítenek, a város különböző pontjain – számolt be kérdésünkre Krivik Viktor, a hivatal programszervezője és a Kerékpáros Települések Országos Szövetségének (KETOSZ) főtitkára. Hozzátette, mint Kerékpárosbarát Település Szarvas több ponton is segíti helyben a kerékpáros turizmust. Ilyen például az, hogy a városban több helyen is van bérlési lehetőség. Ezeket pedig teljesen ki is használják, a Mobilitási Hét programsorozaton pedig volt már olyan év is, amikor ingyenesen bérelhettek az emberek Szarvason biciklit.

Számos kerékpártúrát is szerveznek Szarvason, melyekre rendszeresen jelentkeznek turisták, illetve a környékbeli településekről is. Igyekeznek továbbá minden kerékpározással kapcsolatos pályázaton elindulni azért, hogy aki hozzájuk érkezik nyaralni, kirándulni, az ne autóval járjon, hanem inkább biciklivel fedezze fel a környéket.

Az egyirányú Kossuth utcán egykilométeres szakaszon a kerékpárosoknak engedélyezték a két irányú forgalmat, de építettek már több ponton kerékpáros pihenőket, illetve bringóhintó és elektromos roller bérlés is van már Szarvason. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában