Békés megye

2022.09.20. 07:52

Orosháza és Szentes között év végére készül el a kerékpárút

Némi lakossági ellenállás után Nagymágocson, a Szántó Kovács utcán is épül a kerékpárút. Néhány hónap múlva Orosháza és Szentes között teljesen biztonságossá válik a kerékpáros közlekedés.

Beol.hu

Nagymágocs belterületén is készül már a kerékpárút /Fotó: Kovács Erika/

– A 4405-ös jelű út Derekegyház és Nagymágocs, valamint a 4406-os jelű út Nagymágocs és Orosháza közötti szakaszainak kivitelezésére társaságunk 2021. május 18-án adott munkaterületet a kivitelezőnek. Nagymágocs belterületén, a Szántó Kovács János utcán, a kerékpárút nyomvonal többnyire önkormányzati területen épül meg, kivéve az utca elején lévő néhány ingatlan előtti kerítésen kívüli területet, amelynek területszerzése adásvétellel, illetve kisajátítással lezárult, a területek rendelkezésünkre állnak – válaszolta a delmagyar.hu megkeresésére a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs Osztálya.

A kerékpárút a 4405-ös mellékúton, a 45-ös főúttól egészen Nagymágocsig 16 kilométer hosszon épül meg. 

Vannak szakaszok, ahol a meglévő kerékpárutat újítják fel, illetve új nyomvonalon is készül bicikliút, ami bizonyos területeken 2,55 méter, máshol 4 méter szélességű lesz. A 4406-os út Nagymágocstól Békés megyéig tartó 7 kilométeres szakaszán teljes egészében új nyomvonalon építik meg a kerékpárutat, ugyancsak 2,55, illetve 4 méter szélességgel. Mindkét mellékúton lesz 2-2 rövidebb szakasz, ahol vegyes használatú lesz a kerékpárút.

A 4405-ös jelű Derekegyház-Nagymágocs-Székkutas összekötő út 15,8 kilométeres szakasza a kerékpárúttal együtt több mint 12,4 milliárd forintba, míg a 4406-os jelű Orosháza-Szentes összekötő út 13,4 kilométeres szakaszának felújítási, fejlesztési munkái és a kerékpárút építése mintegy 9,1 milliárd forintba kerül. 

A munkálatokat várhatóan idén decemberében fejezik be a kivitelezők, azonban a területszerzések miatt a műszaki átadás-átvétel csak 2023-ban várható.

– Társaságunk és a kivitelezők szakemberei is mindent megtesznek, hogy a közlekedők, legyen szó autósokról vagy kerékpárosokról, a lehető leghamarabb használhassák az új, illetve megújult szakaszokat – írta a közútkezelő cég kommunikációs osztálya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában