Huszadik évforduló

2022.09.12. 15:13

Okostelefon-fülkét avattak a kerek évfordulón Békéscsabán

Megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepelte a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvart is működtető Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület hétfőn. Az esemény részeként átadták a „OkosTelefon(fülke) a múltból” elnevezésű különleges attrakciót, illetve lévén a kisvonat a megyeszékhely Munkácsy-negyedében található, ahhoz kapcsolódva „a Munkácsy Mihály díj(asok)” című installációt is.

Papp Gábor, [email protected]

Sós Imre

Fotó: Bencsik Ádám

A turisztikai főpályaudvaron tartott ünnepség első részében Sós Imre, a Zerge egyesület elnöke elevenítette fel a szervezet két évtizedes történetét. Mint elmondta, az egyesületet éppen húsz éve, 2002. szeptember 12-én jegyezték be. Az előzményekkel kapcsolatban kiemelte, már a 2000-es években elindítottak olyan civil kezdeményezést, amelynek részeként végigevezték az Élővíz-csatornát. 

– Igyekeztünk a környezetvédelmi szemléletet erősíteni, és a természet szépségére felhívni a figyelmet – tette hozzá. Az egyesület bejegyzésének évében mindezt komolyabb szintre emelték, amikor a három város, Gyula, Békéscsaba és Békés akkori polgármestere, illetve Pankotai Gábor, a megye első kajak világbajnoka is ott volt a túrán. A programot tizenegy éven keresztül szervezték meg, számos olimpiai- és világbajnok kajak-kenu versenyző bekapcsolódásával. Az egyesület nevéhez fűződik egyebek mellett az indián kenu túlélő verseny, több határon átnyúló kezdeményezés, illetve szerepük volt a békésszentandrási Kolonics Emlékpark létrehozásában is. Sós Imre szólt több sikeres pályázatukról is. Ezek közül az egyik kiemelkedő projektként létrehozták a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvart, ami több egyedi programnak adott már otthont, például hobbikiállításoknak vagy a Kaktuszmánia című rendezvénynek. 

Verebes György és Sós Imre

Az „OkosTelefon(fülke) a múltból” elnevezésű attrakciót Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át, aki köszöntőjében számos érdekességre hívta fel a figyelmet.  Az „OkosTelefon(fülke) a múltból” egy különleges interaktív készülék, amelynek segítségével a látogatók elsőként Halló, itt vagyok! címmel tíz megyei településről, Bélmegyerről, Biharugráról, Füzesgyarmatról, Gesztről, Kardoskútról, Kisdombegyházról, Mezőberényről, Nagyszénásról, Okányról és Vésztőről hallgathatnak meg érdekességeket, a tematika pedig félévente változik majd. Az információkat Csomós Lajos, Jászai Mari-díjas színművész olvasta fel.

Tóth László elmondta, Békés megyében 1895-ig szinte nem volt telefon, abban az évben huszonöt Békés megyei községet és várost kötöttek be a hálózatba, s ezt követően komoly fejlődés kezdődött. Ugyanakkor 1990-ig szinte mindenki telefonhoz akart jutni, volt, aki 15-20 évet várt, hogy a szolgáltatást bevezessék az otthonába. 

Később kitért arra, hogy a megyében 2000-ben 1088 nyilvános telefonállomás működött, amelyből 788 volt a fülke. Tizenegy szakember csak azzal foglalkozott Békésben, hogy azokat karban tartsa. Jelenleg a megyében 176 fülke található, amelyekről egy ember gondoskodik. Tóth László úgy fogalmazott, nagy öröm számára, hogy Békéscsabán a modernkor követelményeinek és kihívásainak megfelelő telefonfülke előtt állhat. Hozzátette, a fülke 80 évvel ezelőttről maradt vissza, és színeiben is tükrözi a hajdan volt világot. A fülkébe ugyanakkor egy modernebb készüléket raktak, amit a korábbihoz képest teljesen más tartalommal töltenek meg.

A Halló, itt vagyok! elnevezés rímel Szilágyi János egykori azonos című rádiós műsorára. A kiváló műsorvezető telefonon be is jelentkezett az ünnepségen, és több kulisszatitkot is elárult az egy évtizeden át óriási népszerűségnek örvendő produkcióról.

 

Munkácsy-díjasokat mutatnak be

Az ünnepség második részében egy újabb átadás következett. „A Munkácsy Mihály díj(asok)” című installációt Verebes György Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja avatta fel. A művész elárulta, gyermekkora óta Munkácsy Mihály az egyik legfontosabb példaképe, nagy rajongója az alkotónak és több tanulmányt is írt már róla különböző évfordulók kapcsán. Felelevenítette négy évvel ezelőtti kínai útját, ahol azt tapasztalta, hogy a távol-keleti országban is ismerik és elismerik Munkácsy művészetét. 

Verebes György szólt arról, hogy nagymamája békéscsabai volt, illetve kiemelte, néhány évvel ezelőtt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban volt élete egyik legszebb önálló kiállítása, ami munkásságának fontos korszakát zárta le. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában