Kárpitos tanulókat fogadnak

2022.09.21. 18:30

Németországba is gyárt bútorokat a gyulai cég

Aláírta a szerződést a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával a Gyulai Fafém Bútor, amely szerint a cég kárpitos tanulókat fogad majd. A társaság szeretné kiképezni az utánpótlását, cserébe a fiatalok a legkorszerűbb gépeken tanulhatnak az iskolán kívül.

P. G.

Fontos a cégnek, hogy legyen szakképzett utánpótlás

Fotó: BMKIK

Mint a kamara közleményéből megtudtuk, a vállalkozás egyebek mellett orvosi rendelőkbe, pénzintézetekbe, irodákba, kollégiumokba, főiskolákra, egyetemekre gyárt bútort. A gyulai céget külföldön is jól ismerik, hiszen osztrák piacra tömörfából egyedi megrendeléseket is teljesítenek. Emellett nem elhanyagolható a kárpitos részlegük sem, amibe a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Technikum és Szakképző Iskolában tanuló fiatalok is bekapcsolódnak majd.

– Néhány évvel ezelőtt Németországban, egy vevőnknél jártunk. Elmentünk egy nagyáruházba, hogy megnézzük a saját termékeinket. A felső kategóriás osztályon mutatták, hogyan helyezték el a bútorainkat. Megfordultam, erre a másik oldalon szintén a saját portékánkkal találkoztunk, csak más beszállító rendelte meg tőlünk. Ez azért jó érzés – elevenítette fel Zsarnóczay László, a Gyulai Fafém Bútor Zrt. vezérigazgatója.

A cégnél nagyjából 280-an dolgoznak, de viszonylag sok az idős munkatársuk, éppen ezért elengedhetetlen, hogy legyen utánpótlás pár esztendő múlva. Az viszont nem mindegy, hogy milyen ismeretekkel és gyakorlattal bír az iskolából kikerülő fiatal, az eszközök ugyanis villámgyorsan korszerűsödnek. Az állandó változással valamelyest lépést tudnak tartani az iskolák is, de a cégek még nagyobb mértékben ruháznak be új eszközökre. Többek között ezért fontos a gyakorlat, hiszen a legújabb eszközöket a vállalatoknál ismerhetik meg a tanulók. A sikeres gyakorlathoz viszont elengedhetetlen, hogy a gyerek saját érdeklődéséből jelentkezzen az adott szakmára, ne a szülők rábeszélésére. Különösen igaz ez a kárpitos szakmában, amiben eleve kevesen tanulnak és dolgoznak.

Zsarnóczay László és a munkatársai szerint van remény, ugyanis már találkoztak az iskolából érkező gyerekekkel, és a fiatalok valóban érdeklődőnek tűnnek. A diákok nemcsak eltölteni akarják az időt az iskolában, hanem valóban tanulni akarnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában