Közgyűlés

2022.09.19. 19:14

Megemelhetik a buszjegyek, bérletek árát Csabán

Emelhetik a buszjegyek és -bérletek árát Békéscsabán, illetve az eddiginél többen kaphatnak települési támogatást. Ezekről is dönthet csütörtökön a városi közgyűlés, amely mintegy harminc napirendi pontot tárgyal majd a városháza dísztermében. Szó lesz emellett a közétkeztetésről, valamint az önkormányzatot érintő energiakérdésekről is.

Licska Balázs

Ha a képviselők rábólintanak, novembertől többe kerül a buszozás a megyeszékhelyen /Illusztráció: MW/

Fotó: Bencsik Ádám

November 1-től emelhetik Békéscsabán a buszjegyek- és bérletek árait. Jelenleg 270 forintba kerül egy elővételben megváltott menetjegy, ezért a jövőben 350 forintot kérhetnek majd, ami 30 százalékos növelést jelent. Az összvonalas havi bérletért 8000 forintot kell várhatóan fizetni, ez most 6280 forintba kerül. A tanuló- és nyugdíjasbérletek ára 33 százalékkal emelkedhet, 1650 forintról 2200 forintra. A városi közgyűlés elé kerülő előterjesztésben kiemelték, hogy az árakon 2013 óta nem növeltek.

Utánanéztünk, hogy az elővételben eladott menetjegyekért a környező nagyvárosokban mennyit kell fizetni. A közlekedési társaságok honlapjai szerint Debrecenben 400 forintot, Szegeden 390 forintot kérnek egy tikettért – vagyis a békéscsabai árak a tervezett emelések után is alacsonyabbak lesznek –, míg Kecskeméten 250 forintot, Szolnokon pedig 270 forintot.

Módosítanák a szociális rendeletet az áremelkedések miatt

Az elmúlt években folyamatosan csökkent azok száma, akik valamilyen szociális ellátásban, támogatásban részesültek, illetve a biztosított összeg szintén mérséklődött. Ez az előterjesztés szerint többek között a jövedelmek emelkedésének volt köszönhető. Az elmúlt időszak változásai, például a háború, a koronavírus-járvány, illetve a rezsicsökkentés átalakítása sok olyan család életét megnehezíti, akik most már nem, de korábban jogosultak voltak a támogatásokra.

Ezért vélhetően változtatnak azokon a feltételeken, hogy milyen jövedelem alatt lehetnek jogosultak akár az egyedül élők, akár a családok támogatásra.

Lakhatási támogatást például az kaphatna, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 százalékát – ez most havi 114 ezer forint –, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Ezzel párhuzamosan a lakhatási támogatás mértékét is növelnék, az 5 ezer és 12 ezer forint közötti összeg lehet.

Rendelettel is védhetik a csabai fákat

A fás szárú növények védelméről is fogadhat el rendeletet a városi közgyűlés. A tervezett szabályok szerint csak élet- és balesetveszély, épület, kerítés, nyomvonalas létesítmény vagy bármely más építmény, dolog állagának veszélyeztetése, kiszáradás, betegség, építési, kivitelezési munkák, önkormányzat által végzett faegyedcsere, fasorcsere, invazív fajok eltávolítása, gyümölcsfák lakossági kezdeményezésre történő cseréje miatt lehetne fát, cserjét kivágni. Ráadásul csak szeptember 1. és február 28. között, kivéve, ha veszélyhelyzetről, beruházásról, esetleg a növény betegségéről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában