Segítik a szórványban élő magyar fiatalokat

2022.09.17. 12:09

Böjte Csaba atya szerint lehet változtatni a világon, ennek hangot is adott Békéscsabán

Békéscsabán, a Fiume hotelben tartotta szombaton Összetartás címmel éves értékelő összejövetelét a Vasárnapi Iskola Alapítvány. Elhangzott, hogy az önzetlen anyaországi pedagógusok miként segítik a határon túl, a szórványban élő magyar gyermekeket. Műsort adtak a nagyszalontai fiatalok, illetve előadást tartott Böjte Csaba atya, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója is.

Licska Balázs, [email protected]

Benkei Ildikó, a Vasárnapi Iskola Alapítvány alapítója, valamint dr. Juhász István tanácsnok a rendezvényen

Fotó: Bencsik Ádám

Benkei Ildikó, a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere, a Vasárnapi Iskola Alapítvány alapítója Böjte Csaba atya gondolatait idézve azt mondta, hogy félrevert harangok mellett nem lehet családot alapítani, munkát vállalni. Annyi cipő, ruha, élelmiszer és luxuscikk soha nem volt a Kárpát-medencében, mint most, mint ahogy annyi megkapálatlan szőlőtőke és leszüreteletlen almafa sem. Az alapítvány keretein belül önzetlenül ténykedő pedagógusok hatalmas erőt kaptak a szórványban végzett munkához, a szombati békéscsabai eseményen pedig merítkezhettek egymás gondolataiból, szeretetéből. 

Békéscsaba civil ügyekért felelős tanácsnoka, dr. Juhász István hangsúlyozta, óriási munkát végez a Vasárnapi Iskola Alapítvány a szórványmagyarság körében, hiszen a gyerekek nem anyanyelvi környezetben tanulnak. 

Böjte Csaba Pécsett
Böjte Csaba
Forrás: MW

Pedagóguscsoportok indulnak az anyaországból kéthetente, és szombat délutánonként, vasárnap délelőttönként foglalkozásokat tartanak a fiataloknak, segítve őket a magyarságuk megőrzésében. A szakemberek önkéntesen ténykednek, az alapítvány pedig fedezi a kiadásaikat támogatásokból, pályázatokból. Békéscsabán is több pedagóguscsoport alakult, akik több településre is ellátogatnak alkalmanként, illetve nyári táborokat szintén szerveznek.

Emlékeztetett, 2011-ben a városi jótékonysági bálon sok felajánlás érkezett a Vasárnapi Iskola Alapítvány számára, támogatva az anyaország határain is túl ténykedő, egyébként a Kazinczy Ferenc, az Erzsébethelyi, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű, illetve a Lencsési Általános Iskolában dolgozó szakembereket, akik a foglalkozások során nem a tananyag kiegészítésére, hanem a kapcsolatépítésre törekszenek. Békéscsaba pedig azóta is folyamatosan segíti a civil szervezetet, hogy jelen lehessen a szórványmagyarság körében.

Benkei Ildikó felolvasta a Vasárnapi Iskola Alapítvány elnöke, Andor György Károly levelét. Az elnöke abban köszönte meg a pedagógusok kitartását, akik igényes munkát tesznek le az asztalra, szívvel-lélekkel ténykednek. Kiemelte, nemcsak a magyar fogy a szórványban, hanem az emberek hite is, ezért a nyelv megőrzése és a hit visszaadása rendkívül fontos. Ehhez Istenre is szükség van.

– A Vasárnapi Iskola Alapítvány fontos intézménye, gyűjtőhelye a nemzet napszámosainak – fogalmazott levelében dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, amelyet szintén Benkei Ildikó tolmácsolt a rendezvény résztvevőinek. Új energiát visznek a pedagógusok a szórványba, elkötelezettséggel ténykednek. Az alapítvány pedig olyan értéket, erőt generál, amely megsokszorozódik az anyaország határain túl. Mint fogalmazott, szórványmentő missziókra mindig szükség lesz, főleg a válságok idején. Jelezte: a kormánynak köszönhetően több százezer határon túli diáknak biztosított az anyanyelvi oktatás, az elmúlt években 900 bölcsődét, óvodát építettek vagy újítottak fel, mivel Magyarországnak minden magyar számít. A Vasárnapi Iskola Alapítvány tevékenysége pedig azt jelzi, hogy a magyar emberek is számíthatnak egymásra.

Böjte Csaba atya is tartott előadást

A rendezvényen részt vettek a nagyszalontai gyermekotthonban lakó fiatalok is, akikkel Szeleczki Erzsébet, a Kazinczy Ferenc Általános Iskola nyugalmazott igazgatója foglalkozik rendszeresen, és akik egy versekkel, dalokkal, mesékkel színesített előadással érkeztek. A gyerekek a műsor végén hatalmas tapsot kaptak.

Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója felelevenítette, hogy annak idején miként lett a volt, lepusztult kaszárnyából gyermekotthon, hogy támogatásoknak köszönhetően hogyan sikerült rendbe tenni az épületeket. 

– Nem szabad elfogadni a világot olyannak, amilyen. Lehet rajta változtatni, csak küzdeni kell, ehhez pedig bátorításra van szükség. Olyan munka nincs, amely ne járna verejtékkel, de a becsületes munkának mindig meg lesz a gyümölcse – fogalmazott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában