Csökkentés

2022.09.28. 18:30

Lépéseket tesznek az energiacsőd elkerüléséért Mezőberényben

Az energiacsőd elkerülését célzó intézkedésekről és napelemek telepítéséről is döntött szerdai rendkívüli ülésén a mezőberényi képviselő-testület.

P. G.

Siklósi István, Mezőberény polgármestere

Forrás: MW-archív

Siklósi István polgármester elmondta, többszörösen fájó döntéseket kellett meghozniuk, s miközben eddig egy  jó környezetben élhettünk, most ki kell lépnünk a komfortzónánkból. Az intézkedésekről a teljesség igénye nélkül: valamennyi intézményben, épületben korlátozzák a hőmérsékletet. Az óvodákban, a gyerekek elhelyezésére szolgáló csoportszobákban 21-22 fok, a bölcsődében maximum 23 fok, a felnőttek tartózkodását szolgáló helyiségekben 19-20 fok, a sportlétesítményekben 14 fok, az öltözőkben 18-19 fok lehet.

Az intézményekben minimum 15 százalékkal kell a villamosenergia és a gáz felhasználását csökkenteni. A mérőórákat heti rendszerességgel olvassák. Bezárják a civil házat, ahova természetesen az öt érintett szervezet megadott időben bemehet a felszereléseiért, eszközeikért, és a nyitva maradó művelődési házat használhatják. A muzeális gyűjtemény télire bezár, a Madarak házát eddig sem használták télen. A művelődési ház szombaton nem lesz nyitva, a könyvtár zárva tartását is meghosszabbítják, a könyvek előjegyezhetők, s házhoz szállítják majd a köteteket. A Hősök utcai idősek nappali ellátását áthelyezik másik épületbe, és a szociális szolgáltató szintén egyéb lépéseket is tesz az energiafogyasztás csökkentése érdekében.

Az intézkedések visszavonásig érvényesek. A rendkívüli települési támogatásokat megemelik, és várhatóan mintegy 500 családnak tudnak nagyobb összegű egyszeri támogatást biztosítani. A testület döntött, hogy a lehető legrövidebb idő alatt tíz középületre napelemeket szerelnek, mivel az ingatlanok jelentős részében már találhatók hűtő-fűtő klímák, így a napelemek nem csak az áramellátásban nyújtanak segítséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában