2022.09.22. 06:58
Királynőt kell legyőznie annak, aki csabai kolbászkirály akar lenni
Már lehet nevezni a 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál Nemzetközi Szárazkolbászversenyére. Schäffer Ágnest, a Csabai Kolbászklub tagját koronázták meg tavaly, három éve Juhászné Varga Borbála győzött.
A bírálók több szempont alapján pontoznak
Fotó: MW-archív
Nevezni a Csabai Rendezvénypajtában lehet, a minősítést a kolbászkészítés szabványai szerint, a hagyományos házi szokások figyelembe vételével végzik október 13-án. A nyertes versenyzők díjait a 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál ünnepélyes megnyitóján a CsabaParkban, a Mokry Sámuel sátor színpadán adják át október 20-án.
Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a szárazkolbászverseny szakmai zsűrijének elnöke elmondta, a zsűri sorszámozott minták alapján tehát anonim módon több lépcsőben dönt a legjobb versenymunkákról. A bírálók a külső megjelenésre (szín, forma), a metszéslapra, a termék állományára 10-10, az ízre 20 pontot adhatnak.
Először egészben nézik meg a kolbászt, ahogy a boltokban, piacokon látják a vásárlók. A megvágása után nyílik meg a termék, látszik a hús és a szalonna aránya, a fűszerek összedolgozása. A kóstolásnál számít a termék karakteres íze, ugyanakkor a jó csabai kolbásznak ,,kerek" az ízvilága, tehát egyik fűszer sincs túlsúlyban.