Várják a nevezéseket

2022.09.22. 06:58

Királynőt kell legyőznie annak, aki csabai kolbászkirály akar lenni

Már lehet nevezni a 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál Nemzetközi Szárazkolbászversenyére. Schäffer Ágnest, a Csabai Kolbászklub tagját koronázták meg tavaly, három éve Juhászné Varga Borbála győzött.

A bírálók több szempont alapján pontoznak

Fotó: MW-archív

Nevezni a Csabai Rendezvénypajtában lehet, a minősítést a kolbászkészítés szabványai szerint, a hagyományos házi szokások figyelembe vételével végzik október 13-án. A nyertes versenyzők díjait a 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál ünnepélyes megnyitóján a CsabaParkban, a Mokry Sámuel sátor színpadán adják át október 20-án.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a szárazkolbászverseny szakmai zsűrijének elnöke elmondta, a zsűri sorszámozott minták alapján  tehát anonim módon több lépcsőben dönt a legjobb versenymunkákról.  A bírálók a külső megjelenésre (szín, forma), a metszéslapra, a termék állományára 10-10, az ízre 20 pontot adhatnak.

Először egészben nézik meg a kolbászt, ahogy a boltokban, piacokon látják a  vásárlók. A megvágása után nyílik meg a termék, látszik a hús és a szalonna aránya, a fűszerek összedolgozása. A kóstolásnál számít a termék karakteres íze, ugyanakkor a jó csabai kolbásznak ,,kerek" az ízvilága, tehát egyik fűszer sincs  túlsúlyban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában