Dr. Fehér Dezső

2022.09.13. 09:52

II. Erzsébet királynő jobbján ülhetett Csorvás díszpolgára

Dr. Fehér Dezső állatorvost, Csorvás díszpolgárát II. Erzsébet királynő főlódoktorának is nevezték. A professzor és felesége, dr. Ravasz Magda Családtörténet című kötetben részletesen írnak az angol királyi családdal való találkozásaikról.

Csete Ilona [email protected]

Képek forrása: Dr: Fehér Dezső és Dr. Ravasz Magda - Családtörténete című könyv

Dr. Fehér Dezső aktív pályafutását a lovak, a lóversenysport világában töltötte. Majd érkezett egy meghívó, ami évtizedekig tartó kapcsolatot eredményezett az angol királyi családdal. 1971 volt a dátum... Dr. Fehér Dezső ekkor utazott először Angliába, Abonyi Imre lipicai fogatával a Royal Windsor Horse Show négyesfogat versenyére. A windsori kastély királyi istállóiban helyezték el a lovaikat. A kiráynőnek és Fülöp hercegnek a reggeli lovaglásuk után a főlovászmester bemutatta a kiváló hajtót és Fehér Dezsőt.

„Felemelő érzés volt vele beszélgetni. És életem legemlékezetesebb pillanata volt, amikor a windsori kastélyban a vacsorához felsétáltunk a királynő főszertartásmesterével. Őfelsége, II. Erzsébet kívánsága volt, hogy ön a Napóleon teremben a jobbján foglaljon helyet” – mondta a szertartásmester.

 

„Vacsora közben a királynő kitüntetett figyelmével, társalgott velem és megkérdezte, hol tanultam meg ilyen jól angolul. Megmondtam, hogy Magyarországon, egy evangélikus gimnáziumban, Csák István nevű tanár tanítványa voltam, aki viszont Oxfordban végzett – ezt örömmel hallotta, ettől még oldottabb lett a beszélgetésünk. Ekkor megmondtam a királynőnek, hogy mi, magyarok tudjuk, hogy az ő ereiben is folyik magyar vér. Anyai ágon Rhédey Claudia grófnő révén. Erzsébet királynő erre megkérdezte, rajtam kívül vajon tudják-e mások is a hazámban” – ez volt az első találkozás, amit még ebben az évben követett egy vadászati világkiállítás...

„Ekkor szerveztünk négyesfogathajtó Európa-bajnokságot, amire meghívtuk az angol királynő fogatát is. A Nemzetközi Lovasszövetség elnöke Fülöp herceg volt, ilyen minőségében eljött a rendezvényekre” –  emlékezett vissza családtörténeti kötetében dr. Fehér Dezső, aki 1973-ban is meghívást kapott az udvartól a Royal Ascot Meetingre. A királynő ötórai teára hívta. Majd 1979-ben ismét találkoztak. Feleségével, dr. Ravasz Magdával a 200. Epson Derby-re szólt a meghívás.

 

1993. májusában II. Erzsébet királyő hivatalos látogatáson járt Magyarországon férjével, Fülöp herceggel.

„A pusztai kiránduláson találkoztunk, ahol a megérkezésünk után a királyi pár külön odalépett hozzánk üdvözölni bennünket. Kérésükre az asztaluknál ültünk az ebédnél – nagy örömömre szolgált ez a gesztus, mert úgy tűnik, a nyugdíjazásommal együtt nem merültem feledésbe” – fogalmazott visszaemlékezésében a csorvási születésű egyetemi tanár, állatorvos.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában