Gyulai Pálinkafesztivál

2022.09.17. 15:27

Horgászok, vadászok ünnepeltek Gyulán - galériával

Harmadik alkalommal rendezték meg a Békés Megyei Vadász- és Horgásznapot szombaton, Gyulán, a várkertben. A Gyulai Pálinkafesztiválhoz is kapcsolódó eseményt főzőverseny és számos érdekes program színesítette.

P. G.

Forrás: Lehoczky Péter

Bora Imre fesztiváligazgató köszöntőjében elmondta, Kónya Istvánnal, Gyula alpolgármesterével évek óta beszélgettek arról, hogy miként lehetne a vadászokat és a horgászokat bevonni a pálinkafesztivál programjaiba, és ez az elképzelésük ebben az évben meg is valósulhatott. Mint kiemelte, a két esemény, a vadász- és horgásznap, illetve a pálinkafesztivál erősíti egymást.

Dr. Takács Árpád főispán kifejtette, a két rendezvény egyszerre szól a gasztronómiáról, a turizmusról, a közösségépítésről és a nemzetegyesítésről. Hangsúlyozta, a Békés megyei vadásztársadalom szombaton történelmi napra ébredt, hiszen több mint három emberöltőt követően hazaértek az Almásy-kastély egykori ura, Almásy Dénes dám- és gímtrófeái, amelyeket 1905 és 1922 között ejtett el Gyulaváriban, illetve Gyula környékén. Mint mondta, ez Zuberecz Tibor megyei fővadásznak köszönhető. Szólt arról, hogy az említett trófeákat 1952-ben vásárolta megy a megyei múzeumok igazgatósága az akkori főszolgabírótól, majd Zuberecz Tibor akadt rájuk a Munkácsy múzeum raktárában egy megelőző kutató munka eredményeként, és ezek a vadászemlékek egy kiállítás erejéig most láthatóak Gyulán. Dr. Takács Árpád hangsúlyozta, a szombati nap kiváló seregszemléje volt vadász- és horgásztársadalomnak. 

Kónya István, a fürdőváros alpolgármestere kiemelte, Gyula is büszkélkedhet egy jelentős Afrika-kutatóval, illetve afrikai vadásszal. Dr. Mészáros Kálmán 1894-ben látta meg a napvilágot Gyulán, és neki köszönhetjük az első természetfilmeket, az első korabeli beszámolókat az afrikai nagyvadak viselkedéséről.

Hozzátette, nem véletlen, hogy Gyulán gyűlt össze a horgász- és a vadásztársadalom. Ennek kapcsán elmondta, a város olyan kulturális, természeti és gasztronómiai értékekkel rendelkezik, amelyek miatt méltán híres a megyében, az országban és a határokon túl is. Nyomatékosította, a szombati program egyik legfőbb üzenete, hogy egy nagy közösség vagyunk, és ez az az erő, amely Békés megyét mindig is összetartotta.

Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke elmondta, a vadásznapok közel 30 éves múltra tekintenek vissza az országban. Minden évben megrendezik az országos vadásznapot, és a megyei, területi szervezeteknél is rendszeres megtartják ezeket az eseményeket. Úgy vélekedett, minden vadásznak, az egész vadásztársadalomnak ünnep egy-egy ilyen rendezvény.

– Rohanó világunkban kicsit megállhatunk, beszélgethetünk, megoszthatjuk élményeinket, tapasztalatainkat, kikapcsolódhatunk – fogalmazott. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a jelenlévők többsége nem kötődik közvetlenül a vadászathoz, sok érdeklődő, családtag, természetet kedvelő és tisztelő látogató keresi fel a programot. Kiemelte, a vadászat és a vadgazdálkodás a fenntartható természetgazdálkodás szerves része.

Dr. Hunya Miklós, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) elnöke szólt arról, hogy két év után sikerült újra megtartani horgász– és vadásznapot. Mint mondta, a két tevékenység szorosan összefügg, a rendezvény pedig lehetőséget biztosított arra, hogy megmutassák közösségüket, a kiállításokon és a gasztronómián keresztül még inkább megismertessék a horgászatot az érdeklődőkkel. A találkozások, beszélgetések pedig új inspirációt adnak a jövőre.

Hrabovszki János, a Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete, valamint a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke elmondta, harmadik alkalommal rendezték meg mindenki megelégedésére közösen a programot, a vadász- és horgásznapot. Hangsúlyozta, ünnepelni jöttek. Kitért ugyanakkor a vadgazdálkodás szükségességére, illetve arra is, hogy az elmúlt évtizedek talán legnehezebb éve vár rájuk, de tovább kell vinniük apáik és nagyapáik hagyományát.

A szombati esemény részeként számos elismerést adtak át, illetve új vadászokat is avattak, a főzőversenyen pedig kiváló ételek készültek.

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában