Ünnepség

2022.09.21. 16:40

Hetvenöt éve alakult meg a méhkeréki kultúrcsoport

Újabb néptáncos ünnepre készülnek Méhkeréken. Száz éve született a faluban Nyisztor György, aki a hazai románság kulturális kincsét, a méhkeréki néptáncot országos, sőt nemzetközi hírűvé tette. A centenáriumi rendezvénysorozat a Népművészet mestere születésnapján, május 6-án kezdődött, most pedig a néptánccsoport elődjének megalakulása alkalmából szervezett eseménnyel folytatódik.

L. B.

Fotó: Licska Balázs

A Méhkeréki Kultúrcsoportot 75 éve, 1947. október 20-án alakult meg lelkes helyi fiatalokból, akik a néptánc mellett színjátszással és énekekkel színesítették a rendezvényeket. Hosszú távon a néptánc népszerűsége egyértelműen túlmutatott a többi műfajon, ami azóta már a hagyományőrzés egyik fókuszává vált a magyarországi románok lakta Méhkeréken.

Az évfordulóra nagyszabású, ingyenes rendezvénnyel készülnek. A települési és a román nemzetiségi önkormányzat koordinálásával október 22-én egész napos programot kínálnak a művelődési házban a néptánc szerelmeseinek. A délelőtti táncos játszóház és népi alkotóház elsősorban a gyerekeknek szóló elfoglaltságot nyújt. Majd délután, estébe nyúlóan néptáncelőadásokat láthat a közönség több meglepetéssel tarkítva.

Nem véletlen, hogy a Méhkeréki Románok Egyesülete éppen ebben az évben terjesztette fel a méhkeréki román néptánchagyományokat a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Ebben a kérdésben a végső döntést Csák János kulturális és innovációs miniszter hozza meg, eredményt pedig a napokban hirdetnek. Ha ezt a célt is sikeresen teljesítik a méhkerékiek, akkor az újabb okot adhat az ünneplésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában