Jótékonykodás

2022.09.22. 17:56

Gyulára ért az Egy vérből vagyunk program - Galériával

Csütörtökön reggel helyi óvodásokkal, általános és középiskolásokkal kiegészülve a gyulai Petőfi térre érkezett az Egy vérből vagyunk elnevezésű jótékonysági esemény.

P. G.

Fotó: Für Henrik

Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapítója, a program ötletgazdája az esemény sajtótájékoztatóján elmondta, kedden, Kiskőrösön rajtoltak, és a start helyszínéül a Petőfi emlékév kapcsán választották a költő szülőtelepülését. A résztvevők vasárnap délig futnak, és összesen 500 kilométert tesznek meg. Szerdán érintették Orosházát, csütörtökön Gyulát, és Kiskőröst is beleértve mindhárom helyszínen véradó napot is szerveztek. A szervező örömtelinek nevezte, hogy milyen sok gyermek tartott velük Gyulán. Mint megtudtuk, útközben a partiumi Nagyszalontán és Nagyváradon sportcipőkkel segítik a Böjte atyához kapcsolódó gyermekotthonok lakóit.

Dr. Görgényi Ernő polgármester – aki egészen a Fehér-Körösig futott a résztvevőkkel – elmondta, a sport, a véradás és az összetartozás erősítése egyaránt nemes kezdeményezés. Kifejtette, Gyulán az önkormányzati, az önkormányzathoz kapcsolódó cégek is segítik a véradások népszerűsítését. A Gyulai Várfürdő Kft. belépőjegyeket biztosít, a Gyulahús Kft. pedig kiváló termékeivel ösztönzi az embereket a segítségre.

Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese elmondta, a véradók nemcsak másokon segítenek, de a saját egészségüket is védik. Megnézik a vérben például azt is, hogy a szervezet elég hemoglobint tartalmaz-e, hiszen annak fontos szerepe van az egészségben, a vért kapó beteg felépülésben, de a futásban is. Elmondta, Békés megye, Gyula környékén az országos átlagnál többen adnak vért.

Béres István, a város főépítésze a sajtótájékoztatóig már 101 alkalommal adott vért, és – ahogy kiemelte – a jövőben is ezt fogja tenni. Mint mondta, örül, hogy segíthet, de az is fontos, hogy a saját egészségét is óvhatja.

A szintén rendszeres véradó Beszterczey Attila hangsúlyozta, fontos, hogy vérünk egy évben legalább egyszer felfrissüljön, ahogy az is, hogy másokon segítsünk.

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa a kezdeményezés a futás népszerűsítésével hozzájárul az egészség megőrzéséhez, a véradás pedig szolgálja a megelőzését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában